Δεν είναι εξασφαλισμένη η επόμενη δόση του δανείου, προειδοποίησε χθες πηγή της τρόικας, τροφοδοτώντας για άλλη μια φορά το θρίλερ που ζει η χώρα, ενόψει εξάντλησης των ταμειακών της διαθεσίμων.

Η ίδια πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, πρόσθεσε πάντως ότι οι επιθεωρητές αισιοδοξούν πως στο τέλος θα εισηγηθούν εκταμίευση της δόσης.

«Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η αποστολή», δήλωσε, εξάλλου, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» σχετικά με τις πληροφορίες περί νέας καθυστέρησης, πέραν της Παρασκευής. «Δεν έχει καθυστερήσει», συνέχισε η ίδια αξιωματούχος. «Ποτέ δεν προβλέπουμε πότε ακριβώς θα τελειώσουν οι αποστολές, επομένως είμαστε ακόμη εντός πλαισίων».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή που επικαλείται το Ρόιτερ, η πρόοδος που σημειώνεται είναι αργή και ακόμη δεν έχει κλείσει κανένα κεφάλαιο του αναθεωρημένου Μνημονίου. Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η αποτίμηση των φορολογικών μέτρων και η επίπτωσή τους στο έλλειμμα του 2011, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2012.

Σε εκκρεμότητα παραμένει, εξάλλου, το πρόγραμμα του 2013-2014. Μεταξύ άλλων, η τρόικα διαπίστωσε καθυστέρηση και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, την οποία απέδωσε στην καθυστέρηση σύστασης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, η τρόικα φέρεται να επιθυμεί την περαιτέρω ισχυροποίησή του, μέσω συγχωνεύσεων και κεφαλαιακών ενισχύσεων.