Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις στο Μάντσεστερ, ο κ. Κάμερον επέμεινε πως η Βρετανία δεν θα παρεκκλίνει από το σχέδιο περικοπής δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος.

Η ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ήλθε ανήμερα της δημοσιοποίησης νέων στοιχείων που δείχνουν ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας ήταν σχεδόν στάσιμη τους εννέα μήνες μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Ιουνίου 2011.

Η πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό για απάλυνση του προγράμματος λιτότητας και δράση που θα τονώσει την ανάπτυξη εντείνεται, όμως ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε από το Μάντσεστερ ότι η Βρετανία πρέπει να μείνει πιστή στις περικοπές κρατικών δαπανών «και να μην παραλύσει από κατήφεια και φόβο».

«Το σχέδιό μας είναι σωστό και θα δουλέψει» είπε στους συνέδρους του Συντηρητικού Κόμματος, επιμένοντας ότι ο μόνος δρόμος για να κινηθεί μπροστά η χώρα είναι η μείωση του ελλείμματος. «Ο μόνος τρόπος για να βγεις από την κρίση χρέους είναι να αντιμετωπίσεις τα χρέη σου» τόνισε.

Ζήτησε υπομονή και ψυχραιμία, επιμένοντας ότι θα αποδώσει το πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους 81 δισ. λιρών, που περιλαμβάνει «τσεκούρι» σε κοινωνικά επιδόματα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Κατά την 50λεπτη ομιλία του, ο Κάμερον τόνισε ότι «ουδείς θέλει ψεύτικη αισιοδοξία» για την κατάσταση της οικονομίας και αναγνώρισε πως είναι αγωνιώδης περίοδος για πολλούς ανθρώπους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο αναγνωρίζουν ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν για να τονωθεί η βρετανική οικονομία άμεσα χωρίς να εγκαταλειφθεί το τετραετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος.

Τονίζουν, επίσης, ότι δεν υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος θωράκισης της οικονομίας απέναντι στην κρίση χρέους στην Ευρώπη, τον βασικό εμπορικό εταίρο της Βρετανίας.

«Καθώς βρισκόμαστε εδώ στο Μάντσεστερ, η απειλή για την παγκόσμια οικονομία -και για τη Βρετανία- είναι εξίσου σοβαρή σήμερα όσο ήταν το 2008 όταν ξεπρόβαλλε η παγκόσμια ύφεση» δήλωσε.

«Η Ευρωζώνη είναι σε κρίση, η οικονομία της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει φθάσει σε στασιμότητα, ακόμη και η παντοδύναμη Αμερική αμφισβητείται για τα χρέη της» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Και παρά την εξάρτηση της Βρετανίας από τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές χώρες, ο Κάμερον τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει η Βρετανία να «συρθεί σε ατελείωτες διασώσεις» χωρών-μελών του ενιαίου νομίσματος.