Οι αργοί ρυθμοί στην απονομή της δικαιοσύνης είχαν σαν αποτέλεσεμα να προδιοριστεί η δίκη τους με την εκπνοή του 18μηνου, το οποίο είνια και το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους ανεξαιρέτως τους κατηγορούμενους.

Οι Νίκος Μαζιώτης, Πόλα Ρούπα και Κώστας Γουρνάς, μετρούν ήδη αντίστροφα τον χρόνο παραμονής τους στη φυλακή , καθώς μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2011 που λήγει το 18μηνο εκ του νόμου πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Η δίκη τους προσδιορίστηκε στο … παρά πέντε της αποφυλάκισής τους ,που είναι πλέον μονόδρομος για το Συμβούλιο Εφετών. Οι δικαστές μέσα στις επόμενες μέρες είναι υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα και την Ποινική Δικονομία, να αντικαταστήσουν την προσωρινή κράτηση και των τριών κατηγορουμένων με όρους.Συνήθως ,επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα , ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους και στα επόμενα στάδια της εκδίκασης της υπόθεσης που μόλις ξεκίνησε. Αν πάλι δεν εκδοθεί βούλευμα ,και οι τρεις κατηγορούμενοι αυτοδικαίως αφήνονται ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.