Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε χθες, για ακόμα μια φορά, πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου συμβουλές που δέχεται, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η λύση στην ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι η έκδοση κοινού ομολόγου από τις 17 χώρες της ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Μαγδεμβούργο της ανατολικής Γερμανίας και μπροστά στα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) επανέλαβε απερίφραστα ότι τα χρόνια που ζούσε κάποιος με περισσότερα από τις δυνατότητές του έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Η αυστηρή διατύπωση ήταν το «σκαλοπάτι» για να πατήσει προκειμένου να πείσει το ακροατήριό της ότι δεν θα χαριστεί στους «άσωτους εταίρους» του Νότου και ότι θα συνεχίσει να είναι αμείλικτη με την τήρηση της δημοσιονομικής τάξης.

Όμως στη συνέχεια επικεντρώθηκε στις απόψεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό της χώρας και ακόμα περισσότερο στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού περί πτώχευσης της Ελλάδας λέγοντας ότι δεν πρέπει να «κάνουμε ένα μετέωρο βήμα προς την αβεβαιότητα».

Η ίδια πάντως παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι οικονομικοί σύμβουλοι της καγκελαρίας συστήνουν στην ίδια να προχωρήσει σε μια διαδικασία γενναίας διαγραφής του ελληνικού χρέους.

Κλείνοντας, για να επισημάνει το βάρος που καλείται να σηκώσει υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η Μέρκελ «θυμήθηκε» και τον ιστορικό ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ ο οποίος είχε πει το «ναι» για την προώθηση της ιδέας της οικονομικής ενοποίησης στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε με πείσμα αυτή την υπόθεση» διεμήνυσε η καγκελάριος αποκρούοντας εμμέσως τις κατηγορίες περί ευρωσκεπτικισμού που τις αποδίδονται.