Σε ανοδικό τροχιά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με «οδηγό» τις τράπεζες, μετά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ότι θα διαφυλάξουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Οι επενδυτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις αγοραστικές ευκαιρίες μετά τις μεγάλες ρευστοποιήσεις των τριών προηγούμενων ημερών και έχουν ξεκινήσει από νωρίς τις αγορές.

Αν και το ιαπωνικό χρηματιστήριο έκλεισε σήμερα με πτώση, στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές οι απώλειες έχουν περιοριστεί, ενώ αξιόλογη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στις 10:32 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 1,3% στις 899,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 κέρδιζε 2,8%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωνε άνοδο 1,4%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη ενισχυόταν κατά 1,3% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,8%.

Στην Αθήνα στις 11.20 ο γενικός δείκτης σημείωνε άνοδο 0,6%.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν εκτίμησε σήμερα ότι το σχέδιο στήριξης της γαλλο-βελγικής τράπεζας Dexia πιθανόν να παρουσιαστεί μέχρι την Πέμπτη.

«Πιστεύω πως αύριο θα βρεθεί μια λύση», δήλωσε ο Μπαρουάν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Η Dexia δεν μπορεί να παραμείνει στη μορφή που είναι σήμερα, πρόσθεσε. «Είναι αναμφισβήτητο αυτό.»

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ εκτίμησε επίσης ότι μια λύση στην οποία θα εμπλέκονται οι γαλλικές τράπεζες Caisse des Depots και Banque Postale θα είναι η πιο «αξιόπιστη».

Αργά χθες, η βελγική κυβέρνηση ενέκρινε τη δημιουργία μιας τράπεζας επισφαλειών στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία της Dexia. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «κακής τράπεζας» που θα στηρίζεται σε εγγυήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου.