Ποσό που αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να δαπανήσει η ΕΡΤ προκειμένου να διατηρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ για την τριετία 2012-2015! Οι συζητήσεις με την TEAM (την εταιρεία που διαπραγματεύεται για την UEFA τα τηλεοπτικά δικαιώματα) έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Επομένως, το Τσάμπιονς Λιγκ για τρία ακόμα χρόνια θα «παίζει» κάθε Τετάρτη στο κρατικό κανάλι το οποίο θα μεταδίδει ένα παιχνίδι και φυσικά την εκπομπή με τα στιγμιότυπα. Ολο το υπόλοιπο πακέτο το παίρνει η NOVA.

Σύμφωνα με τη νέα «ντιρεκτίβα» της UEFA το προϊόν θα καλύπτεται πλέον από ένα συνδρομητικό, ενώ ένα ματς (την Τετάρτη) θα παραχωρείται σε «ανοιχτό» κανάλι. Αυτοί που ήξεραν τις δυνατότητες της αγοράς αλλά κυρίως τις διαθέσεις των ιδιωτικών καναλιών ήξεραν ότι «η ΕΡΤ έπαιζε μόνη της». Σε ό,τι αφορά τη συνδρομητική, η NOVA κέρδισε τη μάχη από το CONN-X.

Το ποσό που θα δοθεί από την ΕΡΤ είναι λιγότερο μεν από την προηγούμενη τριετία (ήταν γύρω στα 36 εκατ. ευρώ), αλλά αρκετά μεγαλύτερο από την αμέσως επόμενη προσφορά, η οποία ήταν χαμηλή. Η TEAM, άλλωστε, ποτέ δεν έρχεται να ζητήσει το ποσό που θέλει. Απλά, ρωτάει «πόσα προσφέρετε;» και περιμένει τις απαντήσεις.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα της ΕΡΤ να δαπανήσει μεγάλα ποσά για το Τσάμπιονς Λιγκ, τη στιγμή που η Πολιτεία κλείνει την ΕΤ1 και απολύει προσωπικό. Πάντως, κύκλοι της ΕΡΤ επεσήμαναν ότι η κρατική τηλεόραση δεν θα μπορούσε να στερήσει από τους έλληνες φιλάθλους τη μαγεία του Τσάμπιονς Λιγκ.

Επίσης, υπάρχει κι ένα ακόμα ζήτημα. Παλαιότερα, η TEAM ζητούσε εγγυητικές, μία για κάθε χρόνο. Τώρα όμως, λόγω της κρίσης, θέλει πρώτα την εγγυητική ή, αν δεν δοθεί αυτή, ολόκληρο το ποσόν! Η ΕΡΤ αν δεν δώσει την εγγυητική θα πρέπει να πληρώσει την επόμενη εβδομάδα (σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραφούν τα συμβόλαια) ολόκληρο το ποσόν!

Η NOVA δεν πήρε μόνο το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και το πακέτο του Γιουρόπα Λιγκ, εκτός από ένα παιχνίδι το οποίο θα μεταδίδεται από «ανοιχτό» κανάλι (οι αγώνες κάθε Πέμπτη). Στο τελευταίο υπάρχει μία εκκρεμότητα αφού το ποσό που έδιναν ΑΝΤ1 και Σκάι ήταν πολύ μικρό (γύρω στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως) και η ΤΕΑΜ θα το ξανασυζητήσει.

Το μεγάλο πρόβλημα για τα ιδιωτικά κανάλια είναι η μεγάλη πτώση της διαφήμισης και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ΤΕΑΜ. Παράλληλα θεωρείται ότι και η αγοραστική αξία του συγκεκριμένου προϊόντος είναι πολύ μικρότερη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Θυμίζουμε ότι έως τον ερχόμενο Μάιο τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ για τα ματς της Τρίτης τα έχει το MEGΑ, ενώ η ΝΕΤ μεταδίδει το ματς της Τετάρτης. Οσον αφορά το Γιουρόπα Λιγκ, ο ΑΝΤ1 μεταδίδει δύο αγώνες κάθε Πέμπτη.