Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους σε συνεννόηση με την Κομισιόν, σημειώνοντας πως οι στόχοι έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή.

Η Μoody’s αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενη την αύξηση του κινδύνου για τη χρηματοδότηση χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, τους αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη -εξαιτίας, όπως αναφέρει, δομικών αδυναμιών και του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία- αλλά και την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο οίκος σημειώνει ότι το μέγεθος της υποβάθμισης οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην όλο και πιο ευάλωτη θέση που βρίσκεται η χώρα απέναντι σε οικονομικά σοκ εξαιτίας «της δομικής αλλαγής στις αγορές απέναντι σε χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος».

Ο παράγοντας αυτός, σημειώνει η Moody’s, είναι «κεντρικός στη μεθοδολογία» της για την αξιολόγηση κρατικού χρέους.

Ο οίκος αναγνωρίζει, πάντως, ότι η ιταλική οικονομία δεν απειλείται από «σημαντικές ανισορροπίες» ή από προβληματικούς ισολογισμούς στον εγχώριο τραπεζικό τομέα. Ως θετικά αναφέρονται επίσης τα μέτρα λιτότητας στα οποία προχώρησε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση.