Να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη γαλάζια «πολυγλωσσία» στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας θα επιδιώξει ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη σημερινή συνάντησή του με την τρόικα, επιμένοντας ωστόσο στην πρόταση της ΝΔ περί μόνιμης εφεδρείας αντί για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Στο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού έχουν τοποθετήσει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών και δεν ευελπιστούν ότι η πρόταση του κόμματος, η οποία προβάλλεται με βασικό επιχείρημα πως η μόνιμη εφεδρεία θα κοστίσει λιγότερα στο Δημόσιο, θα εισακουσθεί από την τρόικα. Είναι προφανές, όμως, ότι αντιμετωπίζουν τη σημερινή συνάντηση ως ακόμη μία ευκαιρία για να δηλώσει το κόμμα την αντίθεσή του με το σχέδιο των απολύσεων, κλείνοντας εκ νέου το μάτι στους δημοσίους υπαλλήλους.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ. Με στόχο να ισορροπήσει πάντως ανάμεσα στις αντικρουόμενες θέσεις που διατυπώνουν τα γαλάζια στελέχη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης φρόντισε να συνδέσει τη στάση του κόμματος με τον χρόνο των εκλογών και την κυβερνητική προοπτική του. Πλέον, η επίσημη γαλάζια θέση είναι πως εάν οι εκλογές γίνουν εντός του επόμενου έτους και η ΝΔ επικρατήσει, θα επιδιώξει μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα να παρατείνει την εφεδρεία για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα έχουν υπαχθεί μέχρι τότε σε αυτό το καθεστώς. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν οι υπάλληλοι που πέρασαν από το στάδιο της εφεδρείας έχουν απολυθεί, τότε δεν προβλέπεται επαναπρόσληψή τους και η μόνη περίπτωση για την επιστροφή τους στο Δημόσιο θα είναι να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται για τις νέες προσλήψεις.

Με τη θέση που παρουσίασε ο κ. Μιχελάκης έσπευσαν να συνταχθούν στελέχη της λεγόμενης μετριοπαθούς πτέρυγας, όπως οι Αρης Σπηλιωτόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καταλόγισε (Βήμα 99,5) «επικοινωνιακές αστοχίες» στον τρόπο με τον οποίο το κόμμα και τα στελέχη του είχαν χειριστεί το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, ενώ τόνισε ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ περήφανη» για την εικόνα του δημόσιου τομέα κατά την πρόσφατη κυβερνητική θητεία της.