Απευθείας δίαυλο επικοινωνίας – με την ανταλλαγή των προσωπικών τους κινητών – εγκατέστησαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Πάνος Μπεγλίτης και Ισμέτ Γιλμάζ που συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθες κατ’ ιδίαν στην Αττάλεια της Τουρκίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΝΑ. Ευρώπης.

Οι δυο υπουργοί που ενδέχεται να τα ξαναπούν εντός της εβδομάδας σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν να επικοινωνούν για τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν στο επίπεδό τους, όπως και να δώσουν έμφαση στον εμπλουτισμό των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για το 2012 που εξετάζονται μεταξύ εμπειρογνωμόνων.

Ο Π. Μπεγλίτης έθεσε με έμφαση την ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από την παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο.

«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να σταματήσουν – και αυτό μετέφερα και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου, στην τουρκική πλευρά – ανάλογες συμπεριφορές. Δεν ωφελούν σε τίποτα, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις». Συζήτηση έγινε και για τις παράνομες έρευνες που κάνει το «Πίρι Ρέις» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ι. Γιλμάζ ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί απάντηση σε μονομερή κίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, για να του απαντήσει ο έλληνας ομόλογός του ότι η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.