Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα κυριότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι τα εξής:

Η επιβολή του τέλους ακινήτων, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, από την οποία προβλέπονται έσοδα 1,5 δισ. ευρώ φέτος και 2,1 – 2,2 δισ. ευρώ το 2012. Η τρόικα επέμεινε μέχρι τέλους στην υποεκτίμηση του μέτρου για φέτος, κάτι που οδήγησε στην επιβολή πρόσθετων μέτρων την τελευταία στιγμή.

Το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποδώσει εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ φέτος και 1,1 δισ. ευρώ το 2012. Η έναρξη εφαρμογής του τοποθετείται την 1η Νοεμβρίου.

Η εργασιακή εφεδρεία, η οποία – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ,

Η μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, που προβλέπεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, από την οποία αναμένονται 1,3 δισ. ευρώ.

Ακόμη, ο προϋπολογισμός προβλέπει τη νέα περικοπή των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ (κατά 20%).

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε όσα έχουν ήδη προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπως η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους με την εφαρμογή του κανόνα τής μίας πρόσληψης ανά 10 αποχωρήσεις, της περικοπής κατά 400 εκατ. ευρώ των δαπανών των ΔΕΚΟ, μέσω της μείωσης του προσωπικού και των λειτουργικών τους δαπανών, της περικοπής των συντάξεων του ΝΑΤ και του ΟΓΑ κ.ά.