Πρόσθετες θυσίες ύψους 6,6 δισ. ευρώ καλούνται να υποστούν οι έλληνες πολίτες τους επόμενους 14 μήνες, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Τα μέτρα λιτότητας λαμβάνονται ενώ η ύφεση προβλέπεται να συνεχιστεί το 2012, για τέταρτη συνεχή χρονιά, με ρυθμό της τάξης του 2,5% - σύμφωνα με τις πληροφορίες - και ενώ η ανεργία θα καλπάζει. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν την εφεδρεία και περικοπές μισθών δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις συντάξεων, καταργήσεις φοροαπαλλαγών και την επιβολή του τέλους ακινήτων. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται η επίσπευση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Αυτή θα εφαρμοστεί πλήρως από 15/10/2012. Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, αναβάλλεται για μετά το 2015 η καταβολή των αναδρομικών 280 εκατ. ευρώ στους δικαστικούς υπαλλήλους.
Παρά τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται, όμως, το έλλειμμα του 2011 προβλέπεται να διαμορφωθεί περίπου στο 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ), σημειώνοντας μεγάλη υπέρβαση έναντι του στόχου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για 7,6% του ΑΕΠ (17,1 δισ. ευρώ) ή του προσαρμοσμένου με βάση την ύφεση στόχου για 7,8% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ανταποκριθούν στα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση ακόμη και αυτός ο αναθεωρημένος προς τα πάνω στόχος είναι στον αέρα. Οπως επισημαίνεται, «η τελική εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και των ίδιων των πολιτών, από τη στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας».
Σε κάθε περίπτωση, η υπέρβαση δείχνει τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού αφού μόνο κατά ένα μέρος οφείλεται στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση, η οποία εκτιμάται στο 5,5% για το 2011. Το γεγονός στέλνει ακόμη ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Ωστόσο η τρόικα, η οποία θα παραμείνει έως το τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αναμένεται να δώσει πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ. Για το 2012 το προσχέδιο προβλέπει να μειωθεί το έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ (14,65 δισ. ευρώ), έναντι στόχου του μεσοπρόθεσμου για 6,5% του ΑΕΠ.

Αλλαγές από την τρόικα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού γράφτηκε σχεδόν διά χειρός τρόικας, με τα στελέχη της οποίας έγινε ολονύχτια σύσκεψη το βράδυ του Σαββάτου.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα, σε ακόμη μία ένδειξη δυσπιστίας, παρενέβη την τελευταία στιγμή και άλλαξε - προς το δυσμενέστερο - τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση είχε υπερεκτιμήσει την απόδοση των μέτρων, κυρίως των φορολογικών (αρχικά είχε υπολογιστεί έλλειμμα 8% του ΑΕΠ για φέτος και 6,5% του ΑΕΠ για το 2012).
Στόχος του προϋπολογισμού είναι να οδηγήσει τη χώρα στη ζώνη των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ), δηλαδή αφαιρουμένων των τόκων το ισοζύγιο εσόδων - δαπανών να είναι θετικό. Αυτό αποτελούσε απαίτηση της τρόικας προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι αντιμετωπίσιμο. Οπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, η χώρα ξεκίνησε από πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009 και θα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ τρία χρόνια αργότερα, κάτι που αποτελεί μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από