Δύο μήνες: τόσο είναι το διάστημα που χρειάστηκε για να σβήσει το άστρο του κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία ως φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να τον φέρνουν κοντά στην κορυφή, από την οποία εκτόπισε τον Μιτ Ρόμνεϊ τον περασμένο Αύγουστο. Ομως οι δύο τελευταίες εμφανίσεις του στην τηλεόραση ήταν καταστροφικές. Και ο Ρόμνεϊ αρχίζει πάλι να ανεβαίνει.

Ο «Εκόνομιστ» συγκρίνει την πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες με έναν αγώνα ποδοσφαίρου που έχει φτάσει στα πέναλτι. Τερματοφύλακας της μιας ομάδας είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Ενας ένας, οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρατάσσονται για να κτυπήσουν το πέναλτι. Κι όλοι πέφτουν στο έδαφος πριν προλάβουν να ακουμπήσουν την μπάλα. Ο τελευταίος που ετοιμάζεται είναι ο Πέρι. Αλλά δεν μοιάζει σε φόρμα.

Ο άνθρωπος που το μεγάλο του πλεονέκτημα υποτίθεται πως ήταν η αυθεντικότητα του συντηρητισμού του κατόρθωσε να επιτρέψει στους αντιπάλους του να τον παρουσιάσουν ως συγκαλυμμένο φιλελεύθερο. Τον κατηγορούν συγκεκριμένα ότι επέτρεψε στα παιδιά των παράνομων μεταναστών να πληρώνουν τα χαμηλότερα επιδοτούμενα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια του Τέξας. Και η Μισέλ Μπάκμαν, η βουλευτής από τη Μινεσότα που αυτοαποκαλείται Ζαν ντ’ Αρκ αυτής της εκστρατείας, τον κατηγόρησε ότι επέβαλε κυβερνητικό εμβολιασμό σε «αθώα 12χρονα κορίτσια».

Για το πρώτο, ο Πέρι απαντά ότι τα παιδιά των παράνομων μεταναστών δεν πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη των γονιών τους. Για το δεύτερο, εκφράζει την ελπίδα το εμβόλιο αυτό να σώσει τις γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου. Παρά ταύτα, η δημοτικότητά του στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους έχει αρχίσει να μειώνεται.

Ο κυβερνήτης του Τέξας έχει θεωρητικά αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Ομως δεν μπορεί, ούτε θέλει πλέον, να παρουσιάζει τον εαυτό του ως συντηρητικότερο συντηρητικό από τον Ρόμνεϊ. Και οι γκάφες του διαδέχονται η μία την άλλη. Οταν ο Ρόμνεϊ τον επέκρινε επειδή χαρακτήρισε «αντισυνταγματική πυραμίδα» το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν είχε τι να απαντήσει. Κι όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε σε μια πυρηνική έκτακτη κατάσταση στο Πακιστάν, αναφέρθηκε στην «πακιστανική χώρα», λες και ο εξωτικός αυτός τόπος των 190 εκατομμυρίων μουσουλμάνων είχε μόλις γίνει γνωστός στο Τέξας.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί αναρωτιούνται μήπως θα ήταν καλύτερος υποψήφιος ο Κρις Κρίστι, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, που έχει ενθουσιάσει τους ομοϊδεάτες του με τις περικοπές δαπανών στην πολιτεία του. Οπως και ο Πέρι, όμως, έχει και αυτός λάβει τελευταία πιο ήπιες θέσεις σε ζητήματα όπως ο έλεγχος της οπλοφορίας ή η μετανάστευση, γεγονός που δυσαρεστεί τους συντηρητικούς. Και η είσοδος στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου που η θητεία του είναι μικρότερη των δύο ετών αποτελεί ένδειξη απελπισίας.