Κρίσιμη συνάντηση έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών, προκειμένου να συντονίσουν τη στάση τους σχετικά με τη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος. Εν τω μεταξύ, η γαλλική πλευρά παρουσίασε στις τράπεζες των λοιπών χωρών της ευρωζώνης δύο εναλλακτικά σχέδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο είναι η αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 με άλλα. Οι δύο προτάσεις διαφέρουν αρκετά – στην πρώτη περίπτωση τα νέα ομόλογα θα είναι διάρκειας 30 ετών, ενώ στη δεύτερη μόλις 5 ετών.

Για την Ελλάδα, ο μεγάλος πονοκέφαλος της γαλλικής πρότασης είναι τα υψηλά επιτόκια που προβλέπουν και οι δύο προτάσεις – σύμφωνα με τις πληροφορίες, κινούνται στη λεγόμενη τρέχουσα τιμή, δηλαδή μεταξύ 5,5% και 8,0%.

Αντιστοίχως, χώρες όπως η Γερμανία αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη τη μετατροπή μέρους των ομολόγων σε ομόλογα αξιολόγησης ΑΑΑ κάποιου υπερεθνικού θεσμού – κατά πάσα πιθανότητα του EFSM – αλλά και 20% εξόφληση, ανάλογα με την εκδοχή.

Η Γερμανία έχει πει ότι κατ’ αρχήν μελετά την πρόταση, αλλά οι ανά την Ευρώπη τράπεζες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους περιμένοντας να δουν αν από τη γαλλική φόρμουλα βγαίνουν ωφελημένες ή θα πρέπει να καταγράψουν ζημιές στα βιβλία τους – και τι μεγέθους θα είναι αυτές.

Επιφυλακτική είναι και η ΕΚΤ, κυρίως λόγω της διάχυτης ατμόσφαιρας ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρήσουν μια τέτοια φόρμουλα μορφή χρεοκοπίας – παρότι οι Γάλλοι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι προωθούν την πρότασή τους υπό τη ρητή προϋπόθεση πως δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και, άρα, δεν θα πυροδοτήσει αλυσίδα υποβαθμίσεων. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Ντόιτσε Βέλε οι γερμανικοί σύνδεσμοι τραπεζών συμφωνούν επί της αρχής να προτείνουν στα μέλη τους το γαλλικό μοντέλο.

Κοινοτική πηγή έλεγε στα «ΝΕΑ» πως όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον όλο το σχέδιο μπορεί να συμβαδίσει με την όχι και τόσο κρυφή γερμανική ατζέντα, που προβλέπει τη δυνατότητα οργανωμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2013, στο πλαίσιο του Μόνιμου Μηχανισμού. Εάν – έλεγε – η φόρμουλα των Γάλλων εκληφθεί ως αναδιάρθρωση «από την πίσω πόρτα» τώρα, αποκλείοντας κάτι ανάλογο για το μέλλον, η Γερμανία θα το αρνηθεί.

Μετά την αναμενόμενη υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, 12 δισ. ευρώ, η οποία αρκεί για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι και τον Αύγουστο.

Εν συνεχεία, στο τακτικό Eurogroup της 11ης Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η κατ’ αρχήν πολιτική απόφαση για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Από τότε και για διάστημα που μπορεί να κυμαίνεται από κάποιες εβδομάδες μέχρι μήνες θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να ρυθμιστούν ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών και οι λεγόμενες εγγυήσεις.

Οπως σημείωναν όμως κοινοτικοί παράγοντες, αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία όσον αφορά την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, διότι υπάρχουν ακόμη τα χρήματα του προηγούμενου πακέτου που αρκούν μέχρι τον Αύγουστο του 2012.