Δύσκολα έμενε κανείς ασυγκίνητος. Ο Κόνραντ Λιούις, πλήρως εξοπλισμένος στη στρατιωτική στολή του, κρατούσε με το αριστερό χέρι το όπλο του και με το δεξί ένα αδέσποτο. Αυτή ήταν η φωτογραφία που είχαν επιλέξει οι δικοί του για την κηδεία του 22χρονου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του το Φεβρουάριο στο Αφγανιστάν.

Η Πεγκ, όπως ονόμασε τον σκύλο ο Κόνραντ, όταν τον υιοθέτησε, έδινε στον ίδιο και στους άλλους στρατιώτες της ομάδας, την αγάπη και την τρυφερότητα που τόσο τους έλειπε μακριά από τα σπίτια τους. Σε ένα περιβάλλον πολεμικό, άρα αβέβαιο και άκρως επικίνδυνο, ενέπνεε ηρεμία, ασφάλεια και τρυφερότητα. «Κέρδιζε την προσοχή τους, όταν επέστρεφαν στη βάση τους. Αντιπροσώπευε κάτι οικείο», λέει ο πατέρας του Κόνραντ, Τόνι στους «Τάιμς του Λονδίνου». Επιβεβαιώνεται όμως και επιστημονικά πόσο καλό κάνει στην ψυχολογία η συντροφιά ενός ζώου, πόσω μάλλον του σκύλου.

Μέχρι τη στιγμή που σκοτώθηκε ο Κόνραντ, οι δυο τους είχαν γίνει αχώριστοι, γι’ αυτό και ήθελε, όταν θα επέστρεφε στην πατρίδα του, να πάρει και την Πεγκ μαζί του. Ενιωθε ότι το χρωστούσε αλλά το ήθελε κιόλας. Δεν την είχε εγκαταλείψει ποτέ. Ούτε στις περιπολίες, ούτε και σ’ εκείνη τη σκληρή, εννιάωρη μάχη με τους Ταλιμπάν. Μετά τον θάνατο του 22χρονου στρατιώτη, η Πεγκ γέννησε αλλά κανένα από τα κουτάβια της δεν έζησε. Υστερα και από αυτές τις απώλειες, έφυγε από την παρέα του Κόνραντ και έψαξε για φροντίδα αλλού. Μέχρι που την αναζήτησαν οι γονείς του.

Οι γονείς του Κόνραντ, με τη βοήθεια των φίλων του στο Αφγανιστάν, επιδόθηκαν σε μια αγωνιώδη επιχείρηση να εντοπίσουν αρχικά και στη συνέχεια να μεταφέρουν την Πεγκ στη Βρετανία για να ζήσει μαζί τους. Και τα κατάφεραν. Οι συστρατιώτες του βρήκαν την αδέσποτη σκυλίτσα και την μετέφεραν στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Εκεί ανέλαβε η Nowzad , η οργάνωση στην οποία είχε απευθυνθεί η οικογένεια Λιούις, και η οποία φροντίζει εγκαταλειμμένα ζώα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Αφού ανέλαβε επί τρεις εβδομάδες την φροντίδα της Πεγκ σε καταφύγιο σκύλων, η σκυλίτσα θεωρήθηκε έτοιμη να πετάξει με εμπορική πτήση στη Βρετανία.

Ο κτηνίατρος που την εξέτασε στο Χίθροου, γνωρίζοντας την οδύσσειά της αλλά και το τι συμβολίζει για τόσους ανθρώπους, αρνήθηκε να πληρωθεί και η Πεγκ, ύστερα από παραμονή αρκετών μηνών σε κυνοτροφείο, θα παραδοθεί στις 2 Δεκεμβρίου στην οικογένεια του Κόνραντ. Γι’ αυτούς, είναι σημαντικό να την έχουν κοντά τους. «Θα είναι ένα στάδιο κι αυτό στη διαδικασία του πένθους. Θα λειτουργήσει λυτρωτικά», λέει η μητέρα του.