ΣΕ ΚΛΟΙΟ διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα των «Αγανακτισµένων», αλλά και ισχυρών αστυνοµικών δυνάµεων βρέθηκε χθες µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η Βουλή, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο αστυνοµικός κλοιός που σχεδιάστηκε για το βράδυ της ψηφοφορίας µε µέτρα περιφρούρησης του Κοινοβουλίου τέθηκε σε εφαρµογή από τις επτά το απόγευµα.

Εκατοντάδες αστυνοµικοί πήραν τις θέσεις τους περικυκλώνοντας τη Βουλή, ενώ στη Βασιλίσσης Σοφίας τα µέτρα ενισχύθηκαν µε τον σιδερένιο φράκτη. Από την Πλατεία Συντάγµατος µέχρι την Ηρώδου Αττικού αστυνοµικές δυνάµεις σχηµάτισαν ζώνη ασφαλείας.

Οσο περνούσε η ώρα ο κόσµος έφτανε στην πλατεία συµµετέχοντας στην εκδήλωση «Μη εµπιστοσύνης», όπως τη χαρακτήρισαν οι «Αγανακτισµένοι».

Με σφυρίχτρες, αυτοσχέδια πανό, ελληνικές σηµαίες και συνθήµατα ο κόσµος διαδήλωνε, ενώ στον συµβολικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων περιλαµβάνεται και το στήσιµο κάλπης, στην οποία ψήφιζαν οι συγκεντρωµένοι. «∆ίνουµε και εµείς στη δική µας κάλπη του Συντάγµατος ψήφο “µη εµπιστοσύνης”. Αυτοί που δηµιούργησαν το πρόβληµα δεν µπορούν να το λύσουν, όσους ανασχηµατισµούς και αν κάνουν», έλεγαν. Τα αυστηράαστυνοµικά µέτρα µε τον αποκλεισµό τωνκεντρικών λεωφόρων της Αθήνας προκάλεσαν κυκλοφοριακό έµφραγµα. Κλειστά παρέµειναν το µεγαλύτερο κοµµάτι της Βασιλίσσης Σοφίας, η Ρηγίλλης και οι κάθετοι δρόµοι, ενώ για προληπτικούς λόγους είχε κλείσει και ο σταθµός του Μετρό στον Ευαγγελισµό. Η κίνηση διοχετευόταν προς το Παγκράτι µε αποτέλεσµα εκατοντάδες αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν για ώρα. Τη νύχτα και ενώ ο µεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών είχε αποχωρήσει οµάδα νεαρών, στο ύψος του υπουργείου Εξωτερικών, άρχισε να πετά πέτρες και αντικείµενα κατά των ΜΑΤ. Οι αστυνοµικοί απάντησαν µε ρίψη χηµικών προκειµένου να τους αποµακρύνουν. Αµέσως µετά σε ορισµένα σηµεία διαδηλωτές άναψαν φωτιές για να διαλύσουν το νέφος των χηµικών.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Οικονοµικών Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη πραγµατοποίησαν χθες το βράδυ «Αγανακτισµένοι» της πλατείας του Λευκού Πύργου µε τη συµµετοχή ψηφοφόρων και τοπικών κοµµατικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται µετά τις οκτώ στον Λευκό Πύργο, αλλά η συµµετοχή στην κινητοποίηση ήταν πολύ περιορισµένη. Αντίθετα, για πρώτη φορά έντονη ήταν η παρουσία ψηφοφόρων, κοµµατικών στελεχών, αλλά και συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατάφεραν να παρεισφρήσουν στο λεγόµενο κίνηµα των «Αγανακτισµένων της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια περίπου 1.500 άτοµα έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόµους της Θεσσαλονίκης, η οποία κάποια στιγµή πέρασε µπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του κ. Βενιζέλου, στην οδό ∆αναΐδων, στην Πλατεία ∆ηµοκρατίας. Οι διαδηλωτές διαµαρτυρήθηκαν, φωνάζοντας συνθήµατα κατά της κυβέρνησης, του νέου υπουργού Οικονοµικών και της τρόικας και στη συνέχεια κατέληξαν στον Λευκό Πύργο, όπου η πορεία διαλύθηκε χωρίς να σηµειωθούν επεισόδια.

Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε για ώρες στο Κέντρο της Αθήνας εξαιτίας της συγκέντρωσης στην Πλατεία Συντάγµατος