Το Χάρβαρντ και άλλα µεγάλα αµερικανικά πανεπιστήµια χρησιµοποιούν ιδιωτικά επενδυτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειµένου να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν τεράστιες περιοχές εύφορης αφρικανικής γης. Ορισµένες από τις συµφωνίες αυτές καταλήγουν στο να εκδιώκονται πολλές χιλιάδες άνθρωποι από τα µέρη όπου ζουν, σύµφωνα µε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου του Οκλαντ κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι οι επενδυτές επωφελούνται από «αρπαγές εδαφών» και συχνά δεν υλοποιούν τις υποσχέσεις τους για δηµιουργία θέσεων εργασίας και οικονοµική ανάπτυξη, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήµατα σε µερικές από τις πιο φτωχές χώρες του κόσµου. Οπως γράφει η εφηµερίδα «Guardian», η νέα έρευνα για απόκτηση γαιών σε επτά αφρικανικές χώρες δείχνει ότι το Χάρβαρντ, το Βάντερµπιλντ και πολλά άλλα αµερικανικά πανεπιστήµια που δέχονται πολύ µεγάλες δωρεές, έχουν επενδύσει σηµαντικά ποσά σε αφρικανική γη τα τελευταία χρόνια. Πολλά από τα χρήµατα λέγεται ότι διακινούνται µέσω της επενδυτικής εταιρείας Emergent , που έχει έδρα το Λονδίνο και χειρίζεται ένα από τα µεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια για απόκτηση γης στην Αφρική, µε επικεφαλής πρώην στελέχη της JP Morgan και της Goldman Sachs.

Εκπρόσωπος της Emergent δήλωσε ότι όλες οι συµφωνίες γίνονται µε υπευθυνότητα. «Τα κεφάλαια που επενδύονται ώστε να έχουν έσοδα τα πανεπιστήµια αποτελούν µακροπρόθεσµες επενδύσεις. Επενδύουµε στην αφρικανική γεωργία, δηµιουργούµε επιχειρήσεις και απασχολούµε εργαζόµενους. ∆εν αρπάζουµε εδάφη. Θέλουµε να κάνουµε αυτή τη γη να πάρει αξία». Σύµφωνα όµως µε το Ινστιτούτο του Οκλαντ, δυτικά επενδυτικά κεφάλαια βρίσκονται πίσω από τις πιο µεγάλες συµφωνίες. Η έρευνα αναφέρει πως οι επενδυτές υπερ βάλλουν για τα οφέλη προς τις τοπικές κοινότητες. «Οι εταιρείες δηµιουργούν πολύπλοκα στρώµατα εταιρειών και θυγατρικών τους προκειµένου να ξεγελάσουν τις αδύναµες Αρχές. Η ανάλυση των συµβολαίων όµως αποκαλύπτει ότι πολλές από αυτές τις συµφωνίες θα δηµιουργήσουν ελάχιστες θέσεις εργασίας και θα αναγκάζουν πολλές χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη γη τους», λέει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανουράντα Μιτάλ.

ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ το µνηµόνιο προθέσεων µεταξύ της τοπικής κυβέρνησης και της αµερικανικής εταιρείας AgriSol Energy, η οποία συνεργάζεται µε το Πανεπιστήµιο της Αϊόβα, αναφέρει ότι οι δύο βασικές περιοχές – Κατούµπα και Μισάµο – για το σχέδιο είναι καταυλισµοί προσφύγων, όπου φιλοξενούνται 162.000 άνθρωποι. Οι καταυλισµοί αυτοί πρέπει να κλείσουν πριν αρχίσει να εφαρµόζεται το σχέδιο αξίας 700 εκατ. δολαρίων. Στην Αιθιοπία, µια διαδικασία αστυφιλίας από την κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσµα να µετακινούνται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από παραδοσιακές περιοχές σε νέες πόλεις και χωριά, ενώ µεγάλες αγροτικές περιοχές παραχωρούνται σε ξένες πολυεθνικές.

«Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι αυτοί οι επενδυτές βρίσκονται εκεί προκειµένου να ταΐσουν λιµοκτονούντες Αφρικανούς, να δηµιουργήσουν δουλειές ή να βελτιώσουν την κατάσταση», λέει ο Οµπάντ Μέτο από το Κίνηµα Αλληλεγγύης στη Νέα Αιθιοπία. «Αυτές οι συµφωνίες φέρνουν µόνο δολάρια στις τσέπες διεφθαρµένων ηγετών και ξένων επενδυτών».

Εταιρεία που συνεργάζεται µε το Πανεπιστήµιο της Αϊόβα κάνει έξωση σε 162.000 πρόσφυγες

Ελντοράντο

Περισσότερα από 500 εκατοµµύρια δολάρια στις πλέον εύφορες περιοχές της Αφρικής έχουν επενδύσει οι πελάτες της εταιρείας Emergent στις ΗΠΑ – µεταξύ των οποίων τα µεγαλύτερα πανεπιστήµια – υπολογίζοντας να έχουν κέρδη ύψους 25%

Εκανε επιστήµη το… real estate


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Harvard Management διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 27,6 δισ. δολαρίων πουέχουν προέλθει κυρίως από δωρεές. Αλλα πανεπιστήµια χρησιµοποιούν εξωτερικούς µάνατζερ, όµως το Χάρβαρντ προτιµά στελέχη του τα οποία σπανίως αποκαλύπτουν τη στρατηγική τους. Οι επενδυτές υπό την πρόεδρο Τζέιν Μεντίλο εξερευνούν τις διεθνείς αγορές µε δεδηλωµένο στόχο να εντοπίσουν αναντιστοιχίες τιµής και αξίας, «διευρύνονταςτα όρια του παραδοσιακού µάνατζµεντ κεφαλαίων και προσθέτοντας νέες επενδύσεις σε φυσικές πηγές, γεωργία και ακίνητα». Από το 2005 έως το 2010 διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις σε αναπτυσσόµενες αγορές σε ποσά που ξεπερνούν το 10% τουχαρτοφυλακίου. Οταν ανέλαβε η Μεντίλο, η εταιρεία βρισκόταν σε κρίση. Πέρσι η αξία της αυξήθηκε κατά 11% – προκλήθηκε όµως σάλος για την αγορά 17.600 στρεµµάτων στη Νέα Ζηλανδία έναντι 34 εκατ. δολαρίων και για τον σκανδαλώδη µισθό του Στίβεν Μπλάιθ, διευθυντή της Harvard Management:

8,4 εκατοµµύρια δολάρια.