Γέµισαν χθες το απόγευµα οι πλατείες

των ελληνικών πόλεων από το Σύνταγµα και τον Λευκό Πύργο, έως την Πάτρα, τα Γιάννινα, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Ρόδο και πολλές ακόµη.

Ενώ στην πολιτική σκηνή παίζεται τις τελευταίες ώρες «σκληρό πόκερ» σχετικά µε τη διενέργεια δηµοψηφίσµατος για την πορεία της χώρας, χιλιάδες πολίτες έδειξαν τις διαθέσεις τους στέλνοντας ειρηνικό µήνυµα αγανάκτησης. Στις συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε 24 ώρες µέσω του Διαδικτύου, οι πολίτες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα νέα, σκληρότερα από τα περυσινά µέτρα, ενώ δήλωσαν αποφασισµένοι να βγουν και να ξαναβγούν στους δρόµους. Αρκετοί µάλιστα δήλωναν διατεθειµένοι να ξενυχτήσουν στο Σύνταγµα.

Οι συγκεντρώσεις άρχισαν νωρίς το απόγευµα και όσο περνούσε η ώρα ο κόσµος συνέχιζε να συρρέει. Ακόµη και µετά τις δέκα το βράδυ κυρίως νέοι άνθρωποι συνέχισαν να συγκεντρώνονται τόσο στο Σύνταγµα και το Λευκό Πύργο όσο και στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, στα Γιάννινα, τη Λάρισα. Μάλιστα, οι πολίτες απάντησαν µε τα συνθήµατα και τα πανό τους στους ισπανούς διαδηλωτές της Πουέρτα ντελ Σολ, οι οποίοι προ ηµερών καλούσαν την Ευρώπη να κάνει ησυχία «για να µην ξυπνήσουν οι Ελληνες». Ετσι, δύο µεγάλα πανό τα οποία ξεδιπλώθηκαν στο Σύνταγµα µπροστά από το µνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη έγραφαν στα ελληνικά και τα ισπανικά: «Ξυπνήσαµε. Τι ώρα είναι; Ωρα να φύγουν». Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν χωρίς τη συµµετοχή κοµµάτων και συνδικάτων. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση των διαδηλωτών της Θεσσαλονίκης όταν µέλη του ΠΑΜΕ άρχισαν να µοιράζουν στο πλήθος προκηρύξεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ της 29ης Μαΐου. Οι περισσότεροι έσκιζαν τις προκηρύξεις, ορισµένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους αναγκάζοντάς τους να φύγουν.

Την έναρξη της διαµαρτυρίας στην Αθήνα, η οποία εξελίχθηκε χωρίς πολλά συνθήµατα, σήµανε λίγο µετά τις έξι το απόγευµα ένας διαδηλωτής.

Ανέβηκε στα σκαλιά από την πλατεία προς τη Λ. Αµαλίας και χτύπησε µια κουτάλα πάνω σε ένα καπάκι κατσαρόλας.

Οι συγκεντρώσεις ήταν εντυπωσιακές σε συµµετοχή και απολύτως ειρηνικές

ΟΙ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ»

Ολγα Παπαδοπούλου, Αθήνα

«Ποτέ δενείναι αργά για να ξυπνήσουµε. Είναι ώρα να ξεσηκωθουµε, να διαµαρτυρηθούµε. Εχουµε παραδοθεί άνευ όρων. αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός. Η διαµαρτυρία είναι αυτό που µας έµεινε». Αφροδίτη Δερµατά, Αθήνα

«ο κόσµος που ήρθε δεν εκπροσωπεί κανένα κόµµα και στηρίζει µια κίνηση που προέκυψε από ένα απλό µήνυµα στο ∆ιαδίκτυο. Ηταν µια αυθόρµητη συγκέντρωση που οργανώθηκε από τους πολίτες, οι οποίοι γονατίζουν από τις περικοπές». μπάµπης Γιατζόγλου, Αθήνα

«∆εν κατεβαίνω σε πορείες αλλά αυτή είναι διαφορετική. αφορά όλους µας. οι Ισπανοί ταρακούνησαν την αναισθησία µας και µας έκαναν να δείξουµε ότι δεν µπορούν να περάσουν ό,τι θέλουν χωρίς να “ανοίξει” µύτη!» Γιάννης Φωτιάδης, Θεσσαλονίκη

«Επρεπε να βγούµε στους δρόµους πριν από έναν χρόνο. Τα κόµµατα βούλιαξαν στη διαφθορά, οι πολιτικοί και τα συνδικάτα αποτελούν κόκκινο πανί για τους πολίτες, το σύστηµα κατέρρευσε. Η µόνη λύση είναι να πάρουµε τις τύχες στα χέρια µας».

e-διαδήλωση στο facebook

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ διαδήλωση µε εκείνες στις πλατείες των ελληνικών πόλεων εξελισσόταν χθες το απόγευµα στο facebook. Ξένοι, κυρίως Ισπανοί, µάθαιναν τα νέα από το Ιντερνετ για την κοσµοπληµµύρα στην Αθήνα και έστελναν µηνύµατα συµπαράστασης.

Σ’ αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι αρκετοί διαδηλωτές ανέβαζαν φωτογραφίες από τα κινητά τους στα blogs και τα γκρουπάκια που είχαν δηµιουργηθεί στο facebook.

Αρκετοί ήταν οι Ισπανοί που έγραφαν σχόλια επιδοκιµασίας στο γκρουπ «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα».Για παράδειγµα, ο Javier LLoveras Gutierrez έγραφε «Well done Greeks, the world is watchingthe sun risingin Europe.All Spainis with you!». ∆ηλαδή, «µπράβο Ελληνες. Ολος ο κόσµος βλέπει τον ήλιο να ανατέλλει στην Ευρώπη. Οληη Ισπανία είναι µαζί σας». Ο Manuel Carballo Costas από την πλευρά του ευχόταν «καλή τύχη από την Ισπανία! Πρέπει να παλέψουµε γιατην αληθινή ∆ηµοκρατία». Και ο Hecuba A Secas ευχαριστούσετην Ελλάδα «που έφερε τη ∆ηµοκρατία στην ανθρωπότητα πριν από χιλιάδες χρόνια και που σήµερα παλεύει γι’ αυτή. Η Ισπανία είναι µαζί σας. Ας δείξουµε στον κόσµο την επανάστασή µας χωρίς βία», ανέφερε. ∆ενέλειψαν όµως και σχόλια από πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ υπήρξαν και σχόλια ακόµη και από… Αργεντίνους.

Μηνύµατα συµπαράστασης προς τους διαδηλωτές µέσω του facebook έστελναν και οι οµογενείς, οι οποίοι παρακολουθούσαν από το Ιντερνετ την ογκώδη ειρηνική διαδήλωση στο Σύνταγµα. Η Χαρούλα Λάγιου που ζει στη Γερµανία ανέφερε στο σχόλιό της στο facebook ότι είχε συγκινηθεί. «Με την καρδιά µου είµαι µαζί σας. Νιώθωµεγάλη περηφάνια για τον λαό µου».

Την ίδια ώρα οι «διαδικτυακοί»διαδηλωτές ενηµέρωναν συνεχώς τις σελίδες των γκρουπ, προκειµένου να µεταφέρουν την εικόνα από τις πλατείες των πόλεων στην ιντερνετική κοινότητα και ταυτόχρονα η συζήτηση που γινόταν αφορούσε τη συνέχεια των χθεσινών διαδηλώσεων. ∆εν ήταν λίγοι εκείνοι που πρότειναν να επαναλαµβάνονται καθηµερινά, αφού «έτσι θα ακουστεί η φωνή µας και θα καταλάβουν όλοι ότιη νεολαία δεν είναι η γενιά του καναπέ».

Μηνύµατα συµπαράστασης έστελναν πολλοί ξένοι, ιδιαίτερα οι Ισπανοί, αλλά και οµογενείς από όλο τον κόσµο

Σε ανοιχτή γραµµή για το διαδικτυακό ραντεβού

Ανοιχτή γραµµή µε την Αθήνα και συνεχή ενηµέρωση για τις κινητοποιήσεις στο Σύνταγµα και άλλες πλατείες ελληνικών πόλεων είχε χθες το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου µέσω του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που τον συνοδεύει στη γαλλική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός άκουσε σκεπτικός τον υπουργό Ανάπτυξης να του µεταφέρει ότι οι συγκεντρωµένοι στο Σύνταγµα ξεπερνούσαν τις 15.000

και πως κανείς δεν µπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν αυτές οι κινητοποιήσεις. «Αυτή τη στιγµή είναι ήσυχοι, αλλά µπορεί να µείνουν στις πλατείες ακόµη και 15 ηµέρες», ήταν η εκτίµηση που ακολούθησε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έδειξε να αιφνιδιάζεται από την εξέλιξη, καθώς δεν είχε ενηµερωθεί για τις κινητοποιήσεις που προωθούνταν µέσω facebook.

Με συνθήµατα κατά των κοµµάτων, των πολιτικών και της τρόικας διαδήλωσαν πολίτες στη Θεσσαλονίκη. Οι συγκεντρωµένοι στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας φώναζαν συνθήµατα όπως «φέρτε πίσω τα κλεµµένα από την Ελβετία», «µια νύχτα µαγική σαν την Αργεντινή, να δούµε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτοµπεί», ενώ ορισµένοι κρατούσαν σηµαίες της Ελλάδας και της Ισπανίας.

«Θα βρίσκοµαι συνεχώς στις διαδηλώσεις από εδώ και πέρα. Αν χρειαστεί ακόµα και κάθε βράδυ, όπως γίνεται στην Ισπανία. Λέµε όχι στην υποτέλεια του ∆ΝΤ και των κερδοσκόπων. Το χρέος της χώρας µας να κηρυχθεί επαχθές και απεχθές», είπε στα «ΝΕΑ» η ιδιωτική υπάλληλος Χαρά Παπαδοπούλου.

Την άποψη της κ. Παπαδοπούλου φαίνεται ότι συµµερίζονται οι περισσότεροι απ’ όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα για τη χθεσινή «πρώτη συγκέντρωση». Μάλιστα, ήδη από χθες αρκετοί είχαν φανεί διατεθειµένοι να παραµείνουν στις πλατείες επ’ αόριστον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Σύνταγµα οι διαδηλωτές καλούσαν µέσω της σελίδας τους στο facebook να οργανωθεί χώρος στην πλατεία για την εξυπηρέτηση εκείνων που θα αποφάσιζαν να παραµείνουν εκεί.