Ενισχυµένο θα είναι το πακέτο των πρόσθετων µέτρων του 2011, αλλά και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, καθώς τα µηνύµατα που έφτασαν στον Πρωθυπουργό ΓιώργοΠαπανδρέου από τις Βρυξέλλεςαναφέρουν ότιαυτή µπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την ελληνική οικονοµία. Το οικονοµικό επιτελείο, που προγραµµατίζει να αρχίσει τις επαφές του µε τους επικεφαλήςτης τρόικας την ερχόµενη Τετάρτη, έχει βάλει στο τραπέζι και εξετάζει µια σειρά πρόσθετωνµέτρων, µεταξύ των οποίων και ο περιορισµός κατά το ήµισυ των συµβασιούχων στο ∆ηµόσιο!

Σύµφωναµεπληροφορίες,τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονοµικών έχουν συµφωνήσει να περιορίσουν τον αριθµό των κάθε είδους συµβασιούχων από τις 60.000

σήµερα στο όριο των 30.000. Η κίνηση αυτή, που αναµφίβολα θα προκαλέσει κύµα αντιδράσεων, εκτιµάται ότι θα επιφέρει εξοικονόµηση πάνω από 600.000.000 ευρώ για το δηµόσιο ταµείο.

Παράλληλα, πληροφορίες από το οικονοµικό επιτελείο αναφέρουν ότι εξετάζεταικαι το ενδεχόµενο επίσπευσης του ενιαίου µισθολογίου που θα οδηγήσει σεµειώσεις αποδοχών για κάποιες τουλάχιστον κατηγορίες δηµοσίων υπαλλήλων.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόµη η εξίσωση του φόρου στα καύσιµα, εφόσον αποφασισθεί, που θα αποτελέσει βαρύ πλήγµαγια το σύνολο των νοικοκυριών, αφού θα οδηγήσει στα ύψη την τιµή του πετρελαίου θέρµανσης.

Από τις Βρυξέλλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του επέλεξαν τελικώς το σκληρό σενάριο και το εισηγήθηκαν στον Πρωθυπουργό που έδωσε το τελικό πράσινο φως, καθώςέλαβαν το µήνυµα ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα αντιµετωπίζει δύο απειλές:

Η πρώτη είναι να µηνεγκριθεί η κατ’ αρχάς απόφαση για επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής και µείωση του επιτοκίου τουδανείου των 110 δισ. ευρώ. Μολονότι η απόφαση έχει ληφθεί από τον περασµένο Νοέµβριο, παίρνει συνεχείς αναβολές και δεν θεωρείται απίθανο ακόµη και να παραπεµφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Η δεύτερη και πιθανόν πιο σοβαρή απειλή για την Ελλάδασυνίσταται στο ενδεχόµενο να µην καταβληθεί η δόση του Ιουνίου λόγω µιας αρνητικής έκθεσης που ενδεχοµένως θα υποβάλει η τρόικα στους υπουργούς της ευρωζώνης. Ο αρµόδιος επίτροπος Ολι Ρεν έχει από καιρό αφήσει ανοιχτό το ενδεχόµενο να µην προβεί ο ίδιος σε εισήγηση για εκταµίευση ή µη της δόσηςκαι να παραπέµψει την απόφαση, ως έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, στο Συµβούλιο.

Οι τελευταίες πληροφορίες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η δόση δεν θα εκταµιευθεί τον Ιούνιο λόγω των κακών επιδόσεων της Ελλάδας και θα δοθεί µια δεύτερη ευκαιρία τον Ιούλιο,έναν µήνα αργότερα από το προγραµµατισµένο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης ενός σκληρού Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος.

Εν τω µεταξύ, ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, οοποίος επιθυµεί να λειτουργεί ωςµεσολαβητής στις εντάσεις που έχουν δηµιουργηθεί, θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 20 Μαΐου.

Μήνυµα από τις Βρυξέλλες: «Είναι η τελευταία σας ευκαιρία». Ισως πάει για Ιούλιο η 5η δόση

Σενάριο για απολύσεις στο Δηµόσιο, άνοιγµα όλων των κλειστών επαγγελµάτων


Σύµφωνα µε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Μεσοπρόθεσµο Σχέδιο µε το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιθυµεί να πείσει τους εταίρους της – και την Κοµισιόν – για συνέχιση της χρηµατοδότησης της Ελλάδας θα κινείται σε πέντε άξονες, οι οποίοι θα αποτελέσουν και τα κύρια αντικείµενα διαβούλευσης µε την τρόικα:
1 Σαφές και ολοκληρωµένο σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις, στο πλαίσιο της πρόβλεψης για εξασφάλιση 50 δισ. έως το 2015. Το πρόγραµµα δεν θα αναφέρεται απλώς στα 15 δισ. των δύο πρώτων ετών, αλλά θα προχωρά περαιτέρω χρονικά, ενώ θα καταγράφονται και όλα τα προς ιδιωτικοποίηση και εκποίηση περιουσιακά στοιχεία.

2 Ουσιαστική και πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελµάτων, καθώς τα έως τώρα µέτρα έχουν προκαλέσει δυσφορία στην τρόικα. Ωστόσο, σύµφωνα µε τον νόµο, το άνοιγµα των επαγγελµάτων θα είναι γενικό, αν δεν εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν το αντίθετο, έως τον Ιούνιο. Μέχρι στιγµής, σε κανένα υπουργείο δεν διαφαίνεται διάθεση για εµπόδια στο άνοιγµα επαγγελµάτων.

3 Ουσιαστική και µόνιµη µείωση τωναποδοχών των δηµοσίων υπαλλήλων, µέσω του ενιαίου µισθολογίου, µε παράλληλη «αναδιάρθρωση» του κράτους που δεν θα αποκλείει ακόµη και τις απολύσεις πέρα από την απαγόρευση προσλήψεων.

4 Πλήρης και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, που δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζει ήδη η τρόικα, ζητώντας την περαιτέρω ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας µε διευθυντικό δικαίωµα, αλλά και πολλαπλασιασµό των επιχειρησιακών συµβάσεων – για µείωση µισθών και στον ιδιωτικό τοµέα.

5 Ουσιαστικές αλλαγές στο συµπληρωµατικό ασφαλιστικό που θα κατατεθεί, ώστε να απαλλαγεί από όσο το δυνατόν περισσότερα βάρη το ασφαλιστικό σύστηµα. Στο πλαίσιο αυτό, αναµένεται σηµαντική µείωση των επικουρικών συντάξεων έως το φθινόπωρο.