Κρίσιµες διαπραγµατεύσεις για µια λύση στο πρόβληµα του ελληνικού χρέους, που περιλαµβάνει επιµήκυνση του δανείου της τρόικας, ενδεχοµένως και ενός µέρους, αν όχι όλου του τµήµατος, που διακρατούν οι τράπεζες, διεξάγονταν χθες στο Λουξεµβούργο, σε µυστική συνάντηση µε τη συµµετοχή του έλληνα υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Στη συνάντηση συµµετείχαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονοµικών της Γερµανίας Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Ολι Ρεν.

Οι διαπραγµατεύσεις δεν είχαν οριστικά κριθεί µέχρι χθες το βράδυ και η κυβέρνηση τηρούσε σιγήν ιχθύος ως προς το περιεχόµενό τους, από το οποίο θα εξαρτηθεί ουσιαστικά το µέλλον της χώρας.

Πάντως, αν όλα πάνε καλά, η κυβέρνηση προγραµµατίζει να κάνει ανακοινώσεις ίσως και σήµερα το µεσηµέρι.

Πληροφορίες ανέφεραν χθες το βράδυ ότι το πακέτο που συζητούσε η κυβέρνηση µε τους κορυφαίους υπουργούς της ευρωζώνης περιελάµβανε επίσης µια συνολική αναθεώρηση του Μνηµονίου, µε «χαλάρωση» των στόχων, ώστε η µείωση του ελλείµµατος να επιτευχθεί αργότερα και να πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ όχι το 2014 αλλά 2-4 χρόνια αργότερα. Αυτό επιδιώκεται αφενός λόγω του ότι οι υφιστάµενοι στόχοι είναι ανέφικτοι και αφετέρου προκειµένου να αποφευχθεί µια µεγάλη επιδείνωση της ύφεσης, λόγω της σκληρής δηµοσιονοµικής πολιτικής.

Ακόµη, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικούσε χθες το βράδυ να εξασφαλισθεί ότι η τρόικα θα καλύψει το µέρος των δανειακών αναγκών του 2012, για το οποίο δεν επαρκεί το δάνειο της τρόικας. Οι ανάγκες αυτές ανέρχονται σε 27 δισ. ευρώ.

Κανονικά, η κυβέρνηση ήλπιζε να προσφύγει στις αγορές για το ποσό αυτό, όµως αυτή η ελπίδα έχει αποµακρυνθεί µετά την άνοδο των spreads, γι’ αυτό και θέλει τώρα να διασφαλίσει το συγκεκριµένο ποσό από την τρόικα.

Μετά το 2012, η ελάφρυνση ως προς το δάνειο της τρόικας των 110 δισ. ευρώ θα προέλθει από την επιµήκυνσή του, η οποία έχει ουσιαστικά αποφασισθεί και αποµένει η τυπική επικύρωσή της.

Το κρίσιµο θέµα, ωστόσο, ήταν τι θα γίνει µε το ιδιωτικό δάνειο, δηλαδή αυτό που διακρατούν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει µια λύση εθελοντικής επιµήκυνσης, αν και αυτό δεν ήταν σίγουρο ότι θα αποφασιζόταν µέχρι σήµερα το µεσηµέρι.

Η ΔΙΑΡΡΟΗ. Η µυστική συνάντηση στο Λουξεµβούργο διέρρευσε χθες το απόγευµα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, η οποία έγραψε όµως ότι θέµα της ήταν το ενδεχόµενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η πληροφορία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και σωρεία διαψεύσεων. Το υπουργείο Οικονοµικών, µε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «αναληθές» το δηµοσίευµα, έκανε λόγο για «αδιανόητη ελαφρότητα» και υποστήριξε ότι «τέτοια δηµοσιεύµατα αποτελούν προβοκάτσια, υπονοµεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Ταυτόχρονα ακολούθησαν η κατηγορηµατική διάψευση της Κοµισιόν, µε επώνυµη δήλωση του Αµαντέους Αλταφάζ, εκπροσώπου του επιτρόπου για την Οικονοµία Ολι Ρεν, και η διάψευση του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Αλταφάζ µάλιστα δήλωσε ότι «το Spiegel κάθε εβδοµάδα ανακαλύπτει και ένα σενάριο. ∆εν του αρκούσαν τα σενάρια για την αναδιάρθρωση, τώρα ανακάλυψε το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».

∆ιάψευση για το δηµοσίευµα έκανε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο Στέφεν Σέιµπεργκ ο οποίος, σύµφωνα µε το Ασοσιέιτεντ Πρες, ανακοίνωσε ότι ουδέποτε τέθηκε θέµα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο Λουξεµβούργο πραγµατοποιείται άτυπη συνάντηση κάποιων υπουργών Οικονοµικών χωρών της ευρωζώνης, αλλά στην ατζέντα της συνάντησης δεν υφίσταται θέµα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Το πακέτο που συζητούσε η κυβέρνηση µε τους κορυφαίους υπουργούς της ευρωζώνης περιελάµβανε και συνολική αναθεώρηση του Μνηµονίου, µε «χαλάρωση» των στόχων

Θρίλερ µε δηµοσίευµα του Spiegel και την «εξαφάνιση» του Παπακωνσταντίνου


ΘΡΙΛΕΡ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ χθες το απόγευµα στην Αθήνα το δηµοσίευµα του Spiegel σε συνδυασµό µε την «εξαφάνιση» του υπουργού Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έδειξε µουδιασµένη και δεν έσπευσε να διαψεύσει αµέσως τις πληροφορίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ ο καθ’ ύλην αρµόδιος υπουργός Οικονοµικών, ο οποίος όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν στη µυστική συνάντηση στο Λουξεµβούργο, είχε κλειστό το κινητό του τηλέφωνο.

Αναφορικά µε τη διάψευση της ελληνικής κυβέρνησης του δηµοσιεύµατος του Spiegel, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι την ανακοίνωση υπαγόρευσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκπληκτος πληροφορήθηκε το περιεχόµενό του. Ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε προσωπικά στον υφυπουργό Οικονοµικών Φίλιππο Σαχινίδη δεδοµένου ότι ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε στο τηλέφωνο. Ο Πρωθυπουργός, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ενηµερώθηκε από κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης ο οποίος είχε γίνει δέκτης απεγνωσµένων τηλεφωνηµάτων τόσο από συναδέλφους του όσο και από εκπροσώπους µέσων ενηµέρωσης.

Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι όταν κυκλοφόρησε η είδηση για το δηµοσίευµατου Spiegel πολλά µέλη της κυβέρνησης απευθύνονταν µε τη σειρά τους στα µέσα ενηµέρωσης «αν γνωρίζουν κάτι περισσότερο».

Ολα άρχισαν λίγο µετά τις6.30 το απόγευµα όταν αναρτήθηκε το κείµενο στην ιστοσελίδα του Spiegel και υπουργοί και δηµοσιογράφοι αναζητούσαν τον υπουργό Οικονοµικών, αλλά ο τελευταίος είχε κλειστό το τηλέφωνο. Στη συνέχεια αναζητήθηκε και βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δήλωσε άγνοια τόσογια το δηµοσίευµα όσο και για τον λόγο για τον οποίο ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν άφαντος. Η απάντηση που έδινε ο κ. Σαχινίδης ήταν πως µε τον κ. Παπακωνσταντίνου ήταν µέχρι πριν από τρεις ώρες µαζί, αλλά δεν του είπε τίποτε σχετικό.

Το ερώτηµα «πού είναι ο Παπακωνσταντίνου» έλαβε διαστάσεις θρίλερ, καθώς ουδείς ήταν σε θέση να απαντήσει µε βεβαιότητα πού βρισκόταν ο υπουργός Οικονοµικών και γιατί η κυβέρνηση καθυστερούσε να διαψεύσει το δηµοσίευµα της ιστοσελίδας του Spiegel. Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν στη συνέχεια ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κλειστό το τηλέφωνο γιατί πετούσε µε το κυβερνητικό αεροσκάφος προς το Λουξεµβούργο όπου συνεδρίαζανάτυπα κάποιοι υπουργοί της ευρωζώνης µε άγνωστη – στην αρχή –ατζέντα.