Λύση για το πρόβληµα της συγκοινωνιακής αποµόνωσης του νησιού αναζητά µαζί µε τα περισσότερα µικρότερα νησιά του Αιγαίου και η Λήµνος. Οπως λέει ο δήµαρχος Λήµνου Αντώνης Χατζηδιαµαντής (ο οποίος εξελέγη µε ποσοστό 65%) το νησί εξυπηρετείται σήµερα µε δύο υπέργηρα πλοία. Πάντως, πιστεύει ότι η αρχή του Καλλικράτη «ένα νησί – ένας δήµος» βρίσκει ουσιαστική εφαρµογή στη Λήµνο που λειτουργεί σαν «ανοιχτή πόλη».


1 Υπάρχουν λύσεις για τη συγκοινωνιακή αποµόνωση της Λήµνου;

Η λύση είναι νααποφασίσει το ελληνικό κράτος ότι οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να εφαρµόσει τη συνταγµατική επιταγή για τη νησιωτικότητα καθώς και τις σχετικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. για το µεταφορικό ισοδύναµο.

2 Πού αποδίδετε το ακτοπλοϊκό πρόγραµµα;

Το νησί εξυπηρετείται µε δύο υπέργηρα πλοία µε τηνυπογραφή δωδεκαετών συµβάσεων άγονων γραµµών. Η ελπίδα ότι θα αντικατασταθούν µε σύγχρονα πλοία µέσα σε τρία χρόνια διαψεύσθηκε πρόσφατα καθώς δόθηκετο δικαίωµα στους πλοιοκτήτεςνα διατηρήσουν για άλλα δυο χρόνια τα ίδια πλοία καταδικάζοντας τη Λήµνο σε αποµόνωση και µαρασµό.

3 Τι σηµαίνει για σας το γεγονός ότι εκλεγήκατε µε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στη χώρα;

Με γεµίζει αισιοδοξία και πίστη ότι όλοι µαζί µπορούµε να αντισταθούµε στις προσπάθειες τελµάτωσης της κοινωνίας µας σε αδιέξοδες και ανούσιες αντιπαραθέσεις.

4 Περιµένατε αυτό το αποτέλεσµα ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασµού;

Είχα πειστεί ότι ο κόσµος αναζητά στις πραγµατικά ανεξάρτητες υποψηφιότητες τον καθαρό λόγο, τη συνέπεια και την αλήθεια.

5 Εχοντας υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη θέση του συµβούλου, αισθάνεστε ότι ήρθε η ώρα να υλοποιήσετε αυτά

που σχεδιάζατε για άλλους;

Σήµερα η κοινωνία µας έχει την ανάγκη µιας νέας συλλογικότητας µε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα για το µέλλον του τόπου µας.

6 Η κατάσταση που βρήκατε;

Τα προβλήµατα που είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ πιο µεγάλα σε ένα αποµακρυσµένο νησί.

7 Ποιες ήταν οι πρώτες σας κινήσεις;

Η οργάνωση των υπηρεσιών και η ενοποίηση των τεσσάρων δήµων το συντοµότερο δυνατό. Πετύχαµε να πάρουµε «διαχειριστική επάρκεια» και να διασφαλίσουµε χρηµατοδοτήσεις κρίσιµων έργων.

8 Ο «Καλλικράτης» σάς έριξε στα βαθιά;

Η αρχή «ένα νησί – ένας δήµος» βρίσκει ουσιαστική εφαρµογή στη Λήµνο. Μπορούµε να κολυµπήσουµε στα βαθιά. Αλλωστε η Αυτοδιοίκηση στη Λήµνο τα κατάφερε µέχρι σήµερα καθώς το αθηναϊκό κράτος βρίσκεται πάντα πολύ µακριά.

9 Η οικονοµική κρίση πόσο θα επηρεάσει τους στόχους σας για ανάπτυξη

του νησιού;

Ο στόχος είναινα δηµιουρ- γήσουµε την «ποιοτική Λήµνο»: σ’ αυτά που παράγει, στην καθηµερινή της ζωή,στο περιβάλλον της,στον πολιτισµό της, στη φιλοξενία της.

10 Εχετε αποκτήσει συνολική εικόνα για την οικονοµική κατάσταση των πρώην δήµων του νησιού;

Ευτυχώς, οι µικροί δήµοι του νησιού µας δεν είχαν υπερχρεωθεί και µάλιστα οι περισσότεροι δεν θα χρωστούσαναν το κράτος ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του.

11 Ηταν χειρότερη από εκείνο που περιµένατε;

Μας προβληµατίζουν οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις ιδίως του πρώην ∆ήµου Μύρινας, σε συνδυασµό µε τις αυξηµένες ανάγκες της πόλης σε υποδοµές και υπηρεσίες.

12 Πυκνώνουν οι φήµες για ενδεχόµενη κατάργηση του πανεπιστηµιακού τµήµατος στη Λήµνο;

Πιστεύω η απόφαση δεν µπορεί παρά να είναι η διατήρηση και ενδυνάµωση της παρουσίας και της εθνικήςσηµασίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου.

13 Μπορεί ο ∆ήµος να σώσει τη σχολή;

Βρισκόµαστε σε στενή συνεργασία µε τιςπρυτανικές αρχές και επίκειται η υπογραφή προγραµµατικής σύµβασης συνεργασίας.

14 Ο στόχος της λειτουργικής αυτονοµίας του νησιού πιστεύετε ότι είναι δύσκολος;

Είναι δύσκολος, αλλά εφικτός. 15 Τι χρονοδιάγραµµα θέτετε για να υλοποιηθεί;

Μέχρι το τέλος της παρούσας δηµοτικής περιόδου οπότε και ελπίζουµε ότι θα ολοκληρωθεί η µεταβίβαση όλων των προβλεπόµενων αρµοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

16 Πώς σχεδιάζετε να ξεπεράσετε τις περικοπές των χρηµατοδοτήσεων στους ΟΤΑ και την έλλειψη προσωπικού;

Το νοικοκύρεµα του νέου δήµου, ο εθελοντισµός και η ενεργοποίηση των δηµοτών, οι οικονοµίες κλίµακας, η βελτίωση του συστήµατος οικονοµικής διαχείρισης και εσόδων, αλλά και πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων µπορούν σε έναν βαθµό ναπεριορίσουν τα προβλήµατα.

17 Πώς είναι η συνεργασία µε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

Ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, οΝάσος Γιακαλής, γνωρίζει σε βάθος τα προβλήµατα των νησιών και θα αγωνιστεί µαζί µας για την αντιµετώπισή τους.

18 Οι άµεσες προτεραιότητές σας;

Η ταχύτερη δυνατή οργάνωση και η πλήρης λειτουργία των αναβαθµισµένων υπηρεσιών του νέου ∆ήµου Λήµνου. 19 Τι είναι αυτό που θέλετε να έχετε ολοκληρώσει µέχρι τη λήξη της θητείας σας;

Να είναι ο ∆ήµος Λήµνου ένας σύγχρονος οργανισµός, που θα παρέχει στους δηµότες του τις υπηρεσίες που αξίζουν και δικαιούνται.

20 Ποιο είναι το προσωπικό σας µότο;

Αγωνίζοµαι και συµµετέχω.