«Σφράγιδά» τέλους στην ποινική αξιολόγηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και την εµπλοκή τριών πρώην στελεχών της κυβέρνησης της Ν.Δ. βάζει και επισήµως το Δικαστικό Συµβούλιο.

Το υπ’ αριθµόν 1/8.2

.2011 βούλευµα του Δικαστικού Συµβουλίου µε το οποίο παύει οριστικά η ποινική δίωξη για απιστία εναντίον των Ευ. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού και Π. Δούκα λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου τωνπράξεων ή ακριβέστερα λόγω παραγραφής, διαβιβάστηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής. Το εν λόγω βούλευµα ασχολείται τυπικά µε την άρση της διαφωνίας µεταξύ της Βουλής – δεδοµένου ότι µε απόφασή της παραπέµφθηκε η υπόθεση στοΔικαστικόΣυµβούλιο για τη διενέργεια ανάκρισης – και του ανακριτή,ο οποίος αρνήθηκε να εκτελέσει την παραγγελία της Βουλής, λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου των πράξεων.

Συμφωνά µε την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μιλτ. Ανδριωτέλλη προς το Δικαστικό Συµβούλιο, «η ποινική δίωξη κατά των τριών πολιτικών προσώπων ασκήθηκεαπό τη Βουλή µετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που άρχισε µετά την τέλεση των πράξεων ως µη έδει και δη ασκήθηκε κατάτη διάρκεια της δεύτερηςτακτικής συνόδου της µεθεποµένηςαπό τον φερόµενο χρόνο τελέσεως των πράξεων, βουλευτικής περιόδου».Κατά συνέπεια – καταλήγει ο κ. Ανδριωτέλλης – για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπαέχει εξαλειφθεί το αξιόποινο.

ΤΟΣΟ ο εισαγγελικός λειτουργός όσο και το Δικαστικό Συµβούλιο τονίζουν ότι χρόνος τέλεσης της πράξης θεωρείται οχρόνος κατά τον οποίο ενήργησε ο υπαίτιος, ανεξαρτήτως του χρόνου που επήλθε το αξιόποινο αποτέλεσµα. Οπως προκύπτει από το πόρισµα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, οι πράξεις για τις οποίες παραπέµφθηκαν οι τρεις πρώην υπουργοί τελέστηκαν το διάστηµα 2004-2006. Από τον χρόνο αυτό, όπως αναφέρεται στο βούλευµα, παρήλθε η αποσβεστική προθεσµία των άρθρων 86 παρ. 3 του Συντάγµατος και 3 παρ. 2 του Ν. 3126/2003. Κατόπιν αυτών το Δικαστικό Συµβούλιο αίρει τη διαφωνία υπέρ της άποψης του ανακριτή και υπογράφει το οριστικό πέρας της διαδικασίας.