Με αίµα βάφτηκε χθες διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Αλβανία. Εωςαργά, ο απολογισµός από τιςτελευταίες ταραχές είχε ως εξής: τρεις νεκροί, δεκάδεςτραυµατίες (22 πολίτες, 17 αστυνοµικοί) και υλικές ζηµιές. Ετσι κλιµακώθηκε η ένταση που εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στα Τίρανα.

«Σύµφωνα µε αυτά που είδαµε, τα θύµατα πυροβολήθηκαν από κοντά µε πιστόλι µικρού διαµετρήµατος. Ηταν νεκροί όταν τους µετέφεραν εδώ», δήλωσε οΣάµι Κουτσέκου, χειρουργός στο Στρατιωτικό Νοσοκοµείο των Τιράνων, µιλώντας στην αλβανική τηλεόραση. ∆ιευκρινίσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεν δόθηκαν. Στον δρόµο, έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού, υπήρχαν µεγάλες κηλίδες αίµατος. Το ίδιο το κτίριο είχε υποστεί ζηµιές από τις πέτρες, τα ξύλα και τις… οµπρέλες που είχαν πετάξει οι διαδηλωτές, συνολικά 20.000, σύµφωνα µε ορισµένες εκτιµήσεις. Η αστυνοµία απάντησε µε δακρυγόνα, άσφαιρα πυράκαι αντλίες νερού. Μέσα σε λίγη ώρα η κατάσταση είχε γίνει αποπνικτικήαπό τα καπνογόνακαι τα φλεγόµενα αυτοκίνητα. «Ζητώ ηρεµία και ωριµότητα», παρενέβη ο πρόεδρος της χώρας Μπαµίρ Τόπι.

Κάποιοι φώναζαν«νίκη», άλλοι «Εφυγε» (αναφερόµενοι στον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα) και ορισµένοι διείσδυαν στα κυβερνητικά κτίρια, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Υστερα από περίπου τρεις ώρες συγκρούσεων, η αστυνοµίαφάνηκε να αναλαµβάνει τον έλεγχο της κατάστασης, που κορυφώθηκε ύστερα από το τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς: o Ιλιρ Μέτα, σύµµαχος του Μπερίσα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παραιτήθηκε την περασµένη εβδοµάδα, ύστερα από τη δηµοσιοποίηση βίντεο στο οποίο ζητούσε από τον πρώην υπουργό Οικονοµίας Ντρίταν Πρίφτι να ακυρώσει 2 διαγωνισµούς για συµβόλαια εκµετάλλευσης υδροηλεκτρικού σταθµού, ώστε να ευνοηθεί άλλη εταιρεία.

Βασικό αίτηµα τηςαντιπολίτευσης όµως παραµένει η προκήρυξηπρόωρων εκλογών. Ποτέ δεν δέχτηκε το αποτέλεσµα των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2009, κατηγορώντας τον Μπερίσα, το ∆ηµοκρατικό Κόµµα του οποίου τις κέρδισε µε µικρή διαφορά, για νοθεία. Ο ηγέτης τουΣοσιαλιστικού Κόµµατος της αντιπολίτευσης Εντι Ράµα απηύθυνε έκκληση για ηρεµία,τονίζοντας ωστόσο ότι θέλει «νέα πολιτική λύση».Αυτοσυγκράτηση από όλεςτις πλευρές ζήτησαν η Ε.Ε.,οι Ηνωµένες Πολιτείες και οΟργανισµός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα χθες είχε προγραµµατίσει να επισκεφτεί τη βόρεια Αλβανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από