ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ αποδοκιµασίες, που εκφράστηκαν µε ρίψη αντικειµένων και αυγών κατά του Μεγάρου του Αρείου Πάγου, έγινε δεκτή από τους συγκεντρωµένους επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας συµβασιούχους η αρνητική έκβαση µιας ακόµη υπόθεσης µε αίτηµα τη µονιµοποίησή τους.

Η υπόθεση συζητήθηκε χθες ενώπιον της Ολοµέλειας του Αρείου Πάγου και αφορά ειδικότερα προσφυγή συµβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ που ζητούν να αναιρεθεί απόφαση του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και επί της ουσίας να µετατραπούν οι συµβάσεις εργασίας τους σε αορίστου χρόνου. Στο πνεύµα της επίδικης απόφασης ωστόσο, κινήθηκαν και οι εισηγήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε όσο και του αρεοπαγίτη Α. ∆ουλγεράκη, οι οποίοι, επικαλούµενοι τις συνταγµατικές επιταγές, καθώς και παλαιότερες αποφάσεις του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου, τάχθηκαν υπέρ της µη µετατροπής των συµβάσεων ορισµένου χρόνου σε αορίστου.

Το σκεπτικό

«Μετιςαποφάσειςτης Ολοµέλειας κρίθηκε ότι συµβάσεις εργασίας ορισµένου χρόνου, που συνάπτονται µε το ∆ηµόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερουδηµόσιου τοµέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέµενες µε το Π.∆.

164/2004 προϋποθέσεις, δεν µπορεί να µετατραπούν σε συµβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η µετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από τον νόµο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγµα (άρθρο 103 του Συντάγµατος)», υπογράµµισε ειδικότερα ο κ. Τέντες και, αφήνοντας συγχρόνως αιχµές για την πολιτική εκµετάλλευση της αγωνίας των συµβασιούχων, τόνισε: «∆εν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες κι αυτό το λέω µε σεβασµό στους εργαζόµενους που είτε αναιτίως είτε συνυπαιτίως µε το πολιτικό σύστηµα έχουν ταλαιπωρηθεί». Η έκδοση της απόφασης αναµένεται µέσα στους επόµενους µήνες.