Οι 33 διασωθέντες μεταλλωρύχοι στη Χιλή, ηττήθηκαν με σκορ 3-2 στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση που έδωσαν με την προεδρία της Δημοκρατίας, ένα παιχνίδι που είχαν κλείσει με τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την διάσωσή τους.

Οι μεταλλωρύχοι, με την ενίσχυση κάποιων συγγενών τους, έπαιξαν με τα χρώματα του «Καταυλισμού Ελπίδα», το όνομα του πρόχειρου χωριού που είχε στηθεί κοντά στο ορυχείο Σαν Χοσέ από τις οικογένειές τους, που περίμεναν σχεδόν μήνες να τους ανασύρουν στην επιφάνεια της γης.

Οι μεταλλωρύχοι μάλιστα προηγήθηκαν με 2-0, χάρις σε έναν εξαιρετικά τεχνικό συνδυασμό και την εκτέλεση ενός απ’ ευθείας φάουλ από τον πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή των 33 Φράνκλιν Λόμπος, υπό τις επευφημίες των 2.000 ατόμων που παρακολούθησαν την αναμέτρηση στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο, την οποία μετέδιδε και η κρατική τηλεόραση.

«Πρέπει να σας ξανασώσουμε»

Όμως η αντίπαλη ομάδα «Επιχείρηση Σωτηρία», που απαρτιζόταν από υπουργούς και διασώστες πήρε το προβάδισμα, χάρις κυρίως σε ένα τέρμα του 60χρονου Πινιέρα, επωφελούμενη από το γεγονός ότι οι μεταλλωρύχοι με την πάροδο της ώρας έχαναν τον ρυθμό τους και πολλαπλασίαζαν τις αλλαγές στη σύνθεσή τους.

«Είχαμε στοιχηματίσει πως όποιος κέρδιζε θα έμενε στο προεδρικό μέγαρο και ο άλλος θα κατέβαινε στο ορυχείο. Τώρα θα πρέπει να σας ξανασώσουμε», τόνισε χαριτολογώντας ο πρόεδρος, παραλαμβάνοντας το «κύπελλο Ελπίδα», που είχε αθλοθετηθεί για την αναμέτρηση.

Νωρίτερα, οι ανθρακωρύχοι ντυμένοι με κοστούμι και γραβάτα είχαν τιμηθεί και παρασημοφορηθεί κατά τη διάρκεια τελετής στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια αποθεώθηκαν από το πλήθος χιλιάδων κατοίκων του Σαντιάγο που ήλθε να τους σφίξει το χέρι.