Παραµονές του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, µια γυναίκα κλειδώνει το διαµέρισµά της στο Παρίσι και µετακοµίζει µόνιµα στη Νότια Γαλλία. Πίσω της αφήνει ένα σωρό θησαυρούς, που αποκαλύπτονται µε τον θάνατό της, 70 χρόνια µετά.

Ανάµεσά τους και ένας άγνωστος πίνακας του ζωγράφου του 19ου αιώνα Τζιοβάνι Μπολντίνι.


Τον περασµένο Ιούνιο, ειδικοί εκτιµητές κλήθηκαν να κάνουν απογραφή στο διαµέρισµα που βρισκόταν στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στην εκκλησία Τρινιτέ. Η ιδιοκτήτρια, που για πολλά χρόνια πλήρωνε µια περιουσία για να συντηρεί το διαµέρισµα χωρίς να το χρησιµοποιεί, είχε πρόσφατα πεθάνει σε ηλικία 91 ετών. Ανοίγοντας την πόρτα, έµειναν κυριολεκτικά άφωνοι: ήταν σαν να έβλεπαν µπροστά τους το κάστρο της ωραίας κοιµωµένης. Η έκπληξή τους µεγάλωσε όταν ανάµεσα στα ανέγγιχτα, καλυµµένα από παχύ στρώµα σκόνης και ιστούς από αράχνες, αντικείµενα αντίκρυσαν ένα µοναδικό πορτρέτο µιας γυναίκας µε ροζ απογευµατινό φόρεµα από µουσελίνα. Λίγο αργότερα, µια κάρτα κι ένα ερωτικό σηµείωµα που επίσης βρέθηκαν στο διαµέρισµα µαρτυρούσαν πως καλλιτέχνης ήταν ο Μπολντίνι και η γυναίκα ήταν η µούσα του, η Μαρτ ντε Φλοριάν, γαλλίδα ηθοποιός και γιαγιά της ιδιοκτήτριας του διαµερίσµατος.

«Υπήρχε παντού µια µυρωδιά σκόνης», λέει στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο Ολιβιέ Σοπέν Ζανβρί, που εκτός από τον πίνακα ξεχώρισε µια βαλσαµωµένη στρουθοκάµηλο, ένα µπουντουάρ-πραγµατικό στολίδι κι ένα προπολεµικό παιχνίδι µε τον Μίκι Μάους. Καταχωνιασµένες µέσα στα συρτάρια βρέθηκαν προσκλητήριες κάρτες και ερωτικές επιστολές, δεµένες µε κορδέλες, από τους πολλούς και επιφανείς θαυµαστές της Φλοριάν, εκ των οποίων και ο 72ος πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζορζ Κλεµανσό. «Ο συγκεκριµένος πίνακας δεν υπάρχει σε κανέναν κατάλογο ούτε είχε ποτέ εκτεθεί», επισηµαίνει ο ειδικός έργων τέχνης Μαρκ Οταβί, που του ανατέθηκε να τον εκτιµήσει. Επειτα από λεπτοµερή έρευνα, η οµάδα του Οταβί ανακάλυψε κάποιο βιβλίο της χήρας του Μπολντίνι, όπου αναφερόταν ότι ο συγκεκριµένος πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1898, όταν η Μαρτ ντε Φλοριάν ήταν 24 ετών.

2,1 εκατ. ευρώ

Ο πίνακας, που επί δεκαετίες κοσµούσε το σαλόνι του παρισινού διαµερίσµατος, πουλήθηκε τελικά σε δηµοπρασία. Δέκα υποψήφιοι αγοραστές κονταροχτυπήθηκαν, για να κατοχυρωθεί τελικά σ’ εκείνον που κατέβαλε το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ.

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ

Το διαµέρισµα που ανοίχτηκε ύστερα από 70 χρόνια έκρυβε έναν µικρό θησαυρό από έργα τέχνης και έπιπλα!

Ποιος είναι


Ο Τζιοβάνι Μπολντίνι γεννήθηκε στη Φεράρα του ιταλικού Βορρά το 1842.

Σε ηλικία 29 ετών µετακόµισε µόνιµα στο Παρίσι, όπου γρήγορα καθιερώθηκε µε τα πορτρέτα του ως ο ζωγράφος των ωραίων και πλούσιων γυναικών της υψηλής κοινωνίας. Από τα πιο γνωστά έργα του είναι το πορτρέτο της δούκισσας Μάρλµπορο, του Τζιουζέπε Βέρντι και του Εντγκάρ Ντεγκά λίγο πριν πεθάνει, το 1931. Ο Μπολντίνι, το 1917, φιλοτέχνησε και το πορτρέτο της πριγκίπισσας Αναστασίας της Ελλάδας, το οποίο πουλήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια σε δηµοπρασία του οίκου Σόθµπις.