Οι χειρότεροι φόβοι βγήκαν αληθινοί. Η τοξική λάσπη που διέρρευσε από εργοστάσιο της Ουγγαρίας έφθασε στον Δούναβη και απειλεί πλέον έξι χώρες, καθώς και τη Μαύρη Θάλασσα.


Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι απειλές για την υγεία πολλών Ευρωπαίων είναι µακροπρόθεσµες καθώς κάποιες από τις τοξικές ουσίες θα περάσουν στη διατροφική αλυσίδα – ήδη στον Δούναβη εντοπίσθηκαν τα πρώτα νεκρά ψάρια. Τα µέλη των συνεργείων καθαρισµού στη δυτική Ουγγαρία περιγράφουν πως τα ποτάµια της περιοχής είναι κατακόκκινα και δεν υπάρχει καµιά ζωή σε αυτά – τα ψάρια έχουν φύγει ή όσα δεν πρόλαβαν πέθαναν. Οµως φοβούνται πλέον τα χειρότερα καθώς δεν έγινε δυνατόν να εµποδιστεί µέσα από τους παραποτάµους και τον υδροφόρο ορίζοντα να φθάσει η µόλυνση στον Δούναβη, τον δεύτερο µεγαλύτερο ποταµό της Ευρώπης. Ο ποταµός που έχει µήκος 2.850 χλµ. ρέει από την Ουγγαρία προς την Κροατία, τη Σερβία, τη Ρουµανία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία προτού εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα.

Ηδη οι επιστήµονες σε αυτές τις χώρες ελέγχουν κάθε τρεις ώρες τα ύδατα, ελπίζοντας ότι επειδή ο Δούναβης έχει µεγάλες ποσότητες νερού θα αµβλυνθεί κάπως η µόλυνση και οι επιπτώσεις της.

Φράγµατα

Πολλοί παραπόταµοι στις άλλες χώρες µπορεί να κλειστούν µε µικρά φράγµατα, όµως ακόµα και στο καλύτερο σενάριο, υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι βέβαιο ότι µικρά ψάρια θα πεθάνουν και τα µεγαλύτερα θα καταπιούν κάποια από τα τοξικά στοιχεία που υπάρχουν στο νερό, τα οποία θα µεταφερθούν στους ανθρώπους που θα καταναλώσουν τα ψάρια αυτά. Η κόκκινη λάσπη που πληµµύρισε τουλάχιστον έξι ουγγρικά χωριά, τα οποία βρίσκονταν γύρω από το εργοστάσιο αλουµινίου όπου σηµειώθηκε η διαρροή, προέρχεται από τα αρχικά στάδια παραγωγής αλουµινίου, ο βωξίτης ξεπλένεται σε υψηλές θερµοκρασίες.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα εγκαύµατα που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής προκλήθηκαν από καυστική σόδα η οποία χρησιµοποιείται σε αυτό το στάδιο της επεξεργασίας. Η καυστική σόδα καίει όταν έρθει σε επαφή µε το δέρµα και µπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύµονες και το πεπτικό σύστηµα εάν ληφθεί µέσα σε τροφή ή αν έχει περάσει στο πόσιµο νερό µέσα από τον υδροφόρο ορίζοντα. Μπορεί όµως να διαλυθεί είτε µε νερό ή κάποιο οξύ. Παρόµοιες διαρροές βαρέων µετάλλων είχαν σηµειωθεί στην Ισπανία το 1998 και στη Ρουµανία το 2000.

Πάντως, οι ειδικοί µετρούν τον βαθµό οξύτητας του εδάφους στο σηµείο όπου η µόλυνση πέρασε από παραπόταµο στον Δούναβη και θεωρούν πως παρότι είναι υψηλός (γύρω στο 13 µε όριο το 6,5) φαίνεται πως σταδιακά µειώνεται. Καθώς όλες οι προσπάθειες στρέφονται πλέον στην αντιµετώπιση της κατάστασης στον Δούναβη, οι παραπόταµοι της περιοχής οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πλέον κατακόκκινοι έχουν εγκαταλειφθεί και το ίδιο συµβαίνει και µε τα χωριά που πληµµύρισαν. Οπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της κυβέρνησης το χωριό Κολοντάρ πρέπει να ισοπεδωθεί καθώς οι κάτοικοι δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Νεκρή περιοχή»

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορµπαν πρόσθεσε ότι «η περιοχή είναι νεκρή, καθώς δεν υπάρχει λογική στο να ξαναχτίσουµε σπίτια σε τόσο µολυσµένα εδάφη». Προσπάθησε πάντως να βρει και µια θετική προσέγγιση: «Εάν η διαρροή είχε σηµειωθεί τη νύχτα, όλοι οι κάτοικοι θα ήταν τώρα νεκροί!» Πάντως ακόµα δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε τη διαρροή από τη δεξαµενή του εργοστασίου αλουµινίου 1 εκατοµµυρίου κυβικών µέτρων στη γύρω περιοχή.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΕΞΙ ΧΩΡΕΣ

Ειδικοί επιστήµονες µετρούν την οξύτητα του ποταµού κάθε τρεις ώρες!

Βαρέα µέταλλα απειλούν τους κατοίκους


Η ΤΟΞΙΚΗ λάσπη αναγκάζει τους κατοίκους της περιοχής να αποµακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς τα στοιχεία που περιέχει είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία τους.

Ποια είναι τα συστατικά της κόκκινης λάσπης που απειλούν τη δηµόσια υγεία;

Κυρίως τα οξείδια του σιδήρου, αλουµινίου, πυριτίου, ασβεστίου και τιτάνιου, ενώ υπάρχουν και χρώµιο, νικέλιο, µόλυβδος, µαγγάνιο και καυστική σόδα τα οποία χρησιµοποιούνται στην επεξεργασία. Μεταξύ αυτών των στοιχείων υπάρχουν κάποια που θεωρούνται τοξικά για τους ανθρώπους και καρκινογόνα ή µε αρνητικά αποτελέσµατα κυρίως για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο πληθυσµός κινδυνεύει ακόµα; Ναι. Υπάρχουν στοιχεία µέσα στα τοξικά λύµατα που µπορούν να παραµείνουν στο έδαφος για χρόνια.

Τι µπορούν να κάνουν οι κάτοικοι για να προστατευθούν;

Από τη στιγµή που τα τοξικά λύµατα έχουν καλύψει µεγάλη περιοχή, η καλύτερη προστασία είναι να αποµακρυνθούν από την πηγή της µόλυνσης. Και τα συνεργεία καθαρισµού θα πρέπει να προσέξουν να µη µολύνουν µε τον εξοπλισµό τους (ρούχα, µπότες) άλλες περιοχές.

Πόσο µπορεί να διαρκέσει η απειλή;

Η άµεση απειλή εξαλείφεται αφότου αποµακρυνθούν τα τοξικά λύµατα. Μακροπρόθεσµα όµως είναι δύσκολο να υπολογίσουµε τις συνέπειες που εξαρτώνται από τον βαθµό της διάχυσης και το είδος του εδάφους.