Περίπου 1.000 βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές παίρνουν κάθε χρόνο τον δρόµο της ξενιτιάς για να αξιοποιήσουν επαγγελµατικά το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο σε χώρες του υπόλοιπου κόσµου και κυρίως της Ευρώπης. Αυτό τονίζεται σε ειδική έκδοση µε τίτλο «Αtlas du sport mondial» που παρουσιάζει η γαλλική εφηµερίδα «Liberation»
Δίνεται ιδιαίτερη έµφαση στο συµπέρασµα ότι «οι µετανάστες του ποδοσφαίρου που συρρέουν κυρίως στην οµάδα χωρών, την επονοµαζόµενη Βig 5, κατακλύζουν κυρίως την Αγγλία και την Πρέµιερ Λιγκ, στο δυναµικό της οποίας το 60% είναι ξένοι που προέρχονται µάλιστα από περίπου 60 εθνικότητες»! Στην προσπάθεια χαρτογράφησης της προέλευσης και κατάληξης των περισσοτέρων ποδοσφαιρικών µεταναστών, η έρευνα αναδεικνύει ως δεύτερη χώρα µε µεγάλο ποσοστό ξένων παικτών την Ιταλία, στην οποία το 42% είναι ξένοι. Ακολουθεί η Ισπανία µε 33% και η Γαλλία µε 32%. Εκεί που προηγείται η Γαλλία είναι στην εισαγωγή Αφρικανών. Την προτιµά περίπου το 50% από εκείνους που συρρέουν στην Βig 5. Στην αγορά που έχει αγγίξει η οικονοµική κρίση από το 2008 και ύστερα µε συνέπεια τη πτώση του αριθµού των µετακινήσεων κατά 10% – αναφέρεται στην έρευνα – οι περισσότεροι παίκτες µε προορισµό την Βig 5 (τα εθνικά πρωταθλήµατα Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερµανίας) προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη.

Ο λόγος βέβαια δεν είναι άλλος από τον «Νόµο Μποσµάν» περί ελεύθερης διακίνησης των κοινοτικών παικτών. Ακολουθούν οι Νοτιοαµερικανοί (κυρίως Βραζιλιάνοι, Αργεντινοί), οι Ανατολικοευρωπαίοι και οι Αφρικανοί.

Από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών πρώτη στην εξαγωγή παικτών αναφέρεται η Γαλλία λόγω της γρήγορης εξέλιξης παικτών. Επαιξε µεγάλο ρόλο και η άνοδος της Εθνικής Γαλλίας την τελευταία εικοσαετία. Γενικώς, οι παίκτες που προέρχονται από χώρες µε δυνατές εθνικές οµάδες, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, έχουν µεγάλη ζήτηση αλλά παίζουν ρόλο και ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Οπως π.χ. το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα τεχνικοί και θεαµατικοί οι Βραζιλιάνοι και Αργεντινοί, πολλοί δυνατοί αµυντικοί οι Αργεντινοί και οι Ουρουγουανοί.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών πρώτη στην εξαγωγή παικτών αναφέρεται η Γαλλία