«Τα µάτια του άντρα µου ήταν γεµάτα από Πορτογαλία» λέει η Πιλάρ Ντελ Ρίο, η χήρα του Ζοζέ Σαραµάγκου, καθώς αφηγείται το τελευταίο ταξίδι στην πατρίδα, τον τόπο από όπου ξεκινούσε και τον τόπο όπου ο συγγραφέας πάντα επέστρεφε.

«Ο Ζοζέ Σαραµάγκου έγραφε βιβλία και άνοιγε πόρτες µέσα από τις οποίες πλησιάσαµε κουλτούρες, άλλους συγγραφείς και περνούσαµε στη ζωή µιας άλλης χώρας. Το ταξίδι δεν τελείωνε ποτέ».

«Στην επαρχία της Γρανάδας, στο Ορσε», γράφει η Πιλάρ στο κείµενο που δηµοσιεύει η ιταλική «La Stampa», «συναντήσαµε τον γηραιότερο άνθρωπο που ζούσε στη χερσόνησο. Ο Ζοζέ του έδωσε ένα όνοµα, τον βάφτισε Πέδρο Ορσε και µετά ξεκίνησε να περιηγηθεί τους δρόµους αυτής της περιοχής. Πήγε σε σπηλιές που ήταν σπίτια για ανθρώπους, συνάντησε χωρικούς που, αν και σύγχρονοί µας, ζούσαν σαν σε άλλη, παλιά εποχή, συνάντησε ανθρώπους ελεύθερους και δυναµικούς που είχαν ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες… Εκανε άλλο ταξίδι µέσα στο ταξίδι για να δει πώς γεννιούνται οι ποταµοί, πώς ο Γουανταλκιβίρ, πώς ο Καστρίλ, και, παρατηρώντας τη ροή τους έλεγε ότι ο χρόνος παίρνει άλλο νόηµα σαν «µια στιγµή της αιωνιότητας µέσα στη φρικτή συντοµία της ανθρώπινης ζωής. Της δικής µας ζωής»».

«Λίγους µήνες πριν πεθάνει, επισκέφθηκε την Πορτογαλία ακόµη µία φορά. Πέθανε µε τα µάτια του γεµάτα από µια χώρα που δεν είναι τεράστια, αλλά είχε γεµίσει τη ζωή του και πολλά από τα βιβλία του. Η Πορτογαλία ήταν ο τόπος από όπου ξεκινούσε και έθετε τα ερωτήµατά του και όπου µετά έψαχνε να βρει τις απαντήσεις. Ταξίδεψε διασχίζοντας τη χώρα ακολουθώντας την πορεία ενός ελέφαντα, που µε µια παράλογη απόφαση του βασιλιά έπρεπε να φτάσει µέχρι τη Βιέννη («Το ταξίδι του ελέφαντα»). Και ο Σαραµάγκου, όπως ο ελέφαντας Σάλοµον ξεκίνησε από την Μπελέν προς το εσωτερικό της χώρας. Στο Καστέλο Νόβο διάβασε δυνατά κάποιες αράδες γραµµένες τριάντα χρόνια πριν. «Το Καστέλο Νόβο (έγραφε) είναι από τις πιο συγκινητικές αναµνήσεις ενός ταξιδιώτη: εκείνου που θα επιστρέψει, εκείνου που δεν θα επιστρέψει και εκείνου που θα αποφύγει να επιστρέψει επειδή όσα έζησε δεν πρόκειται να επαναληφθούν». Ο Σαραµάγκου επέστρεψε και ίσως βρίσκεται ακόµη εκεί, τελικά – όπως λέει στο τέλος του «Ταξιδιού του ελέφαντα» – «καταλήγουµε πάντα να επιστρέφουµε εκεί όπου µας περιµένουν». Στην Πορτογαλία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από