Με τον κίνδυνο αυξήσεων στις τιµές των προϊόντων βρίσκεται πλέον αντιµέτωπη η αγορά, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι ελλείψεις σε βασικά είδη σε πολλές περιοχές της χώρας.


Επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους έχοντας δώσει αναγκαστική άδεια σε εργαζόµενους, εµπορεύµατα παραµένουν εγκλωβισµένα στα λιµάνια ενώ εκατοντάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων σαπίζουν στα χωράφια. Εµποροι, βιοµήχανοι αλλά και αγρότες ζητούν την παρέµβαση του Πρωθυπουργού ώστε η κυβέρνηση να εφαρµόσει τους νόµους καθώς, όπως επισηµαίνουν, βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

Μάλιστα λένε πως εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος και για τον εφοδιασµό της χριστουγεννιάτικης αγοράς καθώς όπως σηµειώνουν εάν σήµερα σταµατούσαν οι κινητοποιήσεις χρειάζεται τουλάχιστον ένας µήνας για να οµαλοποιηθεί η τροφοδοσία στην αγορά. Χθες εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της χώρας έστειλαν επιστολές προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας την παρέµβασή του, χαρακτηρίζοντάς τη αναγκαία καθώς το σύνολο της αγοράς βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο. «Απευθυνόµαστε σε εσάς για την επίλυση του τεράστιου προβλήµατος που έχει προκληθεί στην αγορά από τις συνεχιζόµενες κινητοποιήσεις των µεταφορέων, εκτιµώντας ότι τα καθ’ ύλην αρµόδια υπουργεία για την εφαρµογή των νόµων του κράτους επιδεικνύουν καταστροφική ολιγωρία», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος. Τον κίνδυνο ανατιµήσεων στην αγορά αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της «κατάρρευσης» επιχειρήσεων λόγω των προβληµάτων από τις κινητοποιήσεις επισηµαίνει σε αντίστοιχη επιστολή και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσµου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, ενώ ο Σύνδεσµος Βιοµηχάνων Βορείου Ελλάδος απευθυνόµενος στον Πρωθυπουργό αναφέρει ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να δείξει στους πολίτες ότι υπάρχει συντεταγµένη πολιτεία ικανή να λύσει το πρόβληµα, διαφορετικά θα φέρει ακέραια ευθύνη για την εκτόξευση της ανεργίας στην περιφέρεια». Για συντεχνιακή αδιαλλαξία η οποία αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία που δοκιµάζεται σκληρά, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελλήνων Βιοµηχάνων Δηµήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την οµαλή λειτουργία της αγοράς και της οικονοµίας».

Πλήγµατα

Σύµφωνα µε στοιχεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων, περισσότερες από 200 εξαγωγικές επιχειρήσεις υπολειτουργούν, ενώ άλλες µε ευπαθή προϊόντα (ψάρια, ζώντα ζώα, αγροτικά προϊόντα) βρίσκονται προ ολοκληρωτικής καταστροφής, µε οικονοµικές αλλά και περιβαλλοντικές συνέπειες. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα πλήγµατα που δέχονται και επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας, µε απρόβλεπτες συνέπειες για τη δηµόσια υγεία, τόσο στη χώρα µας όσο και σε αναπτυσσόµενα κράτη, που εισάγουν ελληνικά φαρµακευτικά προϊόντα και εξοπλισµό.

Επιπροσθέτως, οι ακυρώσεις, οι αναπροσαρµογές συµβολαίων και οι υψηλότερες ρήτρες στα συµβόλαια παράδοσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, δηµιουργούν και πρόβληµα χρηµατικών ροών προς τις ίδιες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όταν ήδη στην αγορά υπάρχει πρόβληµα ρευστότητας.

Για οικονοµική καταστροφή µιλούν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων αφού χιλιάδες τόνοι προϊόντων σαπίζουν στα χωράφια. «Ο τρύγος δεν είναι κάτι που αναβάλλεται. Οι ζηµίες που υφίστανται οι αµπελουργοί και οι οινοποιοί δεν είναι στιγµιαίες αλλά ετήσιες και έχουν µονιµότερες συνέπειες», τονίζει για παράδειγµα ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Αµπέλου και Οίνου, Μιχάλης Βουµβουλάκης.

Οµως και στην αγορά τροφίµων η κατάσταση είναι οριακή, αφού όπως λένε και οι εκπρόσωποι του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Τροφίµων, που αποτελούν τους βασικούς τροφοδότες των σούπερ µάρκετ, οι ελλείψεις πρώτων υλών έχουν οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων του κλάδου προκαλώντας και τεράστιες δυσκολίες στην τροφοδοσία της αγοράς.

«Η µόνη λύση είναι η απόλυτη τήρηση της νοµιµότητας. Η προσωπική παρέµβαση του Πρωθυπουργού είναι αναγκαία», λέει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασσιµάτης.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Επιστολές προς τον Πρωθυπουργό έστειλαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ζητώντας την παρέµβασή του