Το υπουργικό συµβούλιο της Γερµανίας ενέκρινε χθες µια µακροπρόθεσµη ενεργειακή πολιτική µε ένα αµφιλεγόµενο νοµοσχέδιο που προβλέπει την παράταση της λειτουργίας των 17 πυρηνικών σταθµών που υπάρχουν στη χώρα για άλλα 12 χρόνια.


Η απόφαση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να παρατείνει τη ζωή των πυρηνικών σταθµών για περισσότερο από µια δεκαετία, ανατρέπει το σχέδιο του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ να σταµατήσει η λειτουργία τους το 2021 και έχει προκαλέσει ένα µεγάλο κύµα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, το οποίο, σύµφωνα µε πολιτικούς αναλυτές, µπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόµενο χρόνο. Το 1998 η αριστερή κυβέρνηση του Σρέντερ είχε πάρει απόφαση για το κλείσιµο των πυρηνικών εγκαταστάσεων, όµως η κυβέρνηση συνασπισµού της Μέρκελ ακύρωσε εκείνον τον νόµο. Επίσης, η Μέρκελ αποφάσισε τη φορολόγηση των επιπλέον κερδών που έχουν οι πυρηνικοί σταθµοί, γεγονός που έχει εξαγριώσει τα στελέχη της ενεργειακής βιοµηχανίας.

«Επιθυµούµε τη διαφάλιση της προσφοράς και ηλεκτρική ενέργεια που σέβεται το περιβάλλον», δήλωσε η Μέρκελ µιλώντας στην οµοσπονδία της γερµανικής βιοµηχανίας. «Το γεγονός ότι παρατείνουµε τη λειτουργία των πυρηνικών σταθµών σηµαίνει ότι θα διαθέσουµε περισσότερα χρήµατα για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι στόχος είναι έως το 2050 να καλυφθεί το 50% των ενεργειακών αναγκών της Γερµανίας από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

Οι υπουργοί της κυβέρνησής της εµφάνισαν την «Ενεργειακή αντίληψη» ως τον καλύτερο τρόπο προκειµένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της Γερµανίας τις επόµενες δεκαετίες, µαζί µε τους φιλόδοξους στόχους για τη χρήση των καθαρών, ανανεώσιµων πηγών ενέργειας. «Εάν δεν ηγηθούµε εµείς, δεν θα µπορέσουµε να πείσουµε άλλες χώρες να αναλάβουν παρόµοιες υποχρεώσεις», τόνισε η Μέρκελ. Διαδηλώσεις πραγµατοποιήθηκαν έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίασε το γερµανικό υπουργικό συµβούλιο αλλά και έξω από 12 πυρηνικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, δεν ήταν όµως τόσο µεγάλες όσο η πορεία στο Βερολίνο πριν από δέκα ηµέρες στην οποία συµµετείχαν δεκάδες χιλιάδες άτοµα – ήταν η µεγαλύτερη συγκέντρωση για το θέµα της πυρηνικής ενέργειας από εκείνη του 1986 λίγο µετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόµπιλ. Σύµφωνα µε τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Γερµανών αντιτίθεται στη συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθµών και αυτό αποτυπώνεται και στα πολύ πεσµένα ποσοστά δηµοτικότητας της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδηµοκράτες απειλούν να προσφύγουν εναντίον της κυβέρνησης στο συνταγµατικό δικαστήριο για το θέµα.

Μειοψηφία

Δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να περάσει το νοµοσχέδιο από τη Βουλή, καθώς έχει πλειοψηφία µόνο στην Κάτω Βουλή και όχι στην Ανω. Γι’ αυτό και έγινε γνωστό ότι η Μέρκελ εξετάζει όλες τις νοµικές διεξόδους που έχει προκειµένου να µη συζητηθεί το νοµοσχέδιο στην Ανω Βουλή.

ΠΡΑΣΙΝΟΣ… ΜΑΝΔΥΑΣ

Το νοµοσχέδιο περιλαµβάνει και φόρο που θα χρηµατοδοτήσει την αξιοποίηση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας

Ο Σόιµπλε στο νοσοκοµείο


ΣΤΟ νοσοκοµείο εισήχθη χθες ο γερµανός υπουργός Οικονοµίας Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Σύµφωνα µε επίσηµη ανακοίνωση, θα παραµείνει τέσσερις εβδοµάδες προκειµένου να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή για έλκη κατάκλισης. Ο 68χρονος Σόιµπλε βρίσκεται καθηλωµένος σε αναπηρικό καροτσάκι από το 1990 όταν είχε δεχθεί πυροβολισµούς από έναν ψυχοπαθή. Τότε είχε κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του. Στις αρχές του χρόνου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέµβαση και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκοµείο έπειτα από αλλεργική αντίδραση σε ένα νέο φάρµακο που του χορηγήθηκε. Χθες το πρωί ο Σόιµπλε εµφανίσθηκε µαζί µε άλλους κυβερνητικούς αξιωµατούχους σε συνέντευξη Τύπου και αµέσως µετά εισήχθη στο νοσοκοµείο, απ’ όπου θα συνεχίσει να εργάζεται όπως διευκρίνισε εκπρόσωπός του.