Μια ηλεκτρονική κάρτα θα µας απαλλάξει από το 2011 από την ταλαιπωρία της συλλογής αποδείξεων, προκειµένου να εξασφαλίσουµε το αφορολόγητο όριο του εισοδήµατός µας.

Ταυτόχρονα θα αποτελέσει το «µάτι» της Εφορίας για κάθε επαγγελµατία και επιχείρηση µε τους οποίους θα συναλλασσόµαστε. Οπως είπε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο φορολογούµενος πολίτης θα χρησιµοποιεί την ηλεκτρονική αυτή κάρτα στις συναλλαγές του στα καταστήµατα και το υπουργείο Οικονοµικών θα ενηµερώνεται αυτόµατα για την πράξη. Η κάρτα θα φέρει τσιπάκι στο οποίο θα είναι αποθηκευµένος ο Αριθµός Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου. Με κάθε συναλλαγή θα περνούν «πόντοι» στον «λογαριασµό» του εν λόγω φορολογουµένου, µε στόχο να συγκεντρώσει το απαιτούµενο ποσό για το αφορολόγητο.

Ετσι, δεν θα χρειάζεται να µαζεύει πακέτα µε αποδείξεις στα συρτάρια του στο σπίτι και να τις αθροίζει στο τέλος του χρόνου για να διαπιστώσει αν έχει συγκεντρώσει το απαιτούµενο ποσό. Ολα αυτά θα γίνονται αυτόµατα και ηλεκτρονικά.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονοµικών εξασφαλίζει και έναν ακόµη τρόπο για να ελέγξει τη φορολογική συνέπεια επιχειρήσεων και επαγγελµατιών και να καταπολεµήσει τη φοροδιαφυγή. Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, χάρη στην ενηµέρωση µέσω της κάρτας, το υπουργείο θα εχει µια εικόνα του τζίρου σε διάφορα µαγαζιά και αυτή θα διασταυρώνεται µε τα στοιχεία τα οποία θα του δίνουν οι επιχειρηµατίες.

Οι κάρτες όµως αυτές, ενώ θα απαλλάσσουν τον φορολογούµενο από το χαρτοµάνι των αποδείξεων, θα τον υποχρεώνουν να περνά από τα γκισέ των τραπεζών, αφού εκείνες πιθανότατα θα τις εκδίδουν. Εναλλακτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι είναι πιθανόν να τις εκδίδει το υπουργείο Οικονοµικών. Επίσης, θα υποχρεωθούν όλες οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες να αποκτήσουν τα «µηχανάκια» ΡΟS, τα οποία σήµερα χρησιµοποιούνται σε µεγάλο βαθµό, αλλά όχι από όλα τα καταστήµατα και καθόλου από τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Είναι τα «µηχανάκια» από τα οποία περνούν σήµερα οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες.

Προς το παρόν, πάντως, πρέπει να συνεχίσουµε να συγκεντρώνουµε αποδείξεις ώς το τέλος του 2010. Οι φετινές αποδείξεις θα αθροιστούν και θα αποσταλούν όλες µαζί σε έναν φάκελο µε τη δήλωσή µας στην Εφορία για τα εισοδήµατα του 2010. Μόνο έτσι θα µπορέσουµε να εξασφαλίσουµε το αφορολόγητο που είναι 12.000 ευρώ και µπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει τα 15.000 ευρώ.

ΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙ

στο οποίο θα είναι αποθηκευµένος ο ΑΦΜ, µε κάθε συναλλαγή θα περνούν «πόντοι» στον «λογαριασµό» του φορολογουµένου

Νέο Ταµείο για τη ρευστότητα στην αγορά

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Συµφώνου Ρευστότητας µε τις τράπεζες αλλά και τη µετεξέλιξη του Ταµείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων σε Ελληνικό Ταµείο Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Σε συνάντηση των υπουργών Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και εκπροσώπων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών συµφωνήθηκε συγκεκριµένο πλαίσιο δεσµεύσεων µε τις τράπεζες ώστε να διοχετεύουν άµεσα στην αγορά τα 25 δισ. ευρώ από το Πρόγραµµα Εγγυήσεων. Θα υπάρξουν συµφωνίες µε κάθε τράπεζα ξεχωριστά ενώ η υλοποίηση του Συµφώνου Ρευστότητας θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους επιτρόπους που έχει το Ελληνικό Δηµόσιο σε κάθε τράπεζα.

Επίσης ανακοινώθηκε η µετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο µε νόµο που θα κατατεθεί στη Βουλή σε ενάµιση µήνα θα µετατραπεί και σε επενδυτικό ταµείο και δεν θα παρέχει µόνο εγγυήσεις όπως συνέβαινε µέχρι τώρα. Το ταµείο δεν θα έρχεται σε άµεση επαφή µε τους τελικούς δικαιούχους (επιχειρήσεις ή νοµικά πρόσωπα) αλλά θα συνεπενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή εναλλακτικά θα παρέχει εγγυήσεις κ.τ.λ., επιλέγοντας συνεργασίες µε χρηµατοπιστωτικούς οργανισµούς ύστερα από ανοικτούς διαγωνισµούς. Επιπλέον, οι τράπεζες δεσµεύτηκαν για τη συµµετοχή τους και σε άλλα προγράµµατα του Δηµοσίου όπως τα προγράµµατα ανακυκλούµενων πιστώσεων µε τη συνέργεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και συγκεκριµένα τα προγράµµατα «Jeremie» και «Jessica». Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης εκτιµά ότι µε τα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία θα διοχετευτούν στην αγορά 2 δισ. ευρώ στο διάστηµα 2010-2011, ενώ το ποσό αναµένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. στο τέλος της πενταετίας.

Οι επενδύσεις που θα χρηµατοδοτούνται θα αφορούν στη δηµιουργία επιχειρήσεων υψηλής προστιθέµενης αξίας, στην ολοκληρωµένη αστική ανάπτυξη, στη διαχείριση του περιβάλλοντος, του υδατικού δυναµικού και των απορριµµάτων, στην εξοικονόµηση ενέργειας στα κτίρια και τις ΑΠΕ.

Ενα µέτρο µε πολλά αγκάθια

ΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ πάντως δεν είναι απλό και υπάρχουν πολλά ερωτηµατικά. Χαρακτηριστικά, κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε χθες στην ιδέα να είναι η κάρτα χρεωστική (όπως οι κάρτες ανάληψης µετρητών από τα ΑΤΜ), κάτι που είναι χρήσιµο, όπως είπε, για να περάσει η ελληνική οικονοµία στον περιορισµό της χρήσης µετρητών. Οµως, κάτι τέτοιο προϋποθέτει όλοι οι φορολογούµενοι να έχουν τραπεζικό λογαριασµό και µάλιστα µε επαρκές υπόλοιπο ώστε να καλύπτουν τις συναλλαγές τους.

Σήµερα πολλοί φορολογούµενοι δεν έχουν λογαριασµό. Επίσης, πολλοί, ενώ έχουν λογαριασµό δεν χρησιµοποιούν ούτε πιστωτικές ούτε κάρτες ανάληψης µετρητών, διότι δεν είναι εξοικειωµένοι, π.χ. οι ηλικιωµένοι. Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «υπάρχουν διάφορες εκδοχές, η συζήτηση τώρα έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τους επόµενους µήνες». Χθες το θέµα συζητήθηκε µε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών κατά τη συνάντησή της µε τον υπουργό Οικονοµικών και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.