ΚΟΣΟΒΟ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Κοσόβου Φατµίρ Σεϊντίου, µερικές ηµέρες µετά την απόφαση του Συνταγµατικού Δικαστηρίου ότι δεν µπορεί να είναι ταυτοχρόνως αρχηγός του κράτους και να παραµείνει και πρόεδρος του κόµµατός του. Τοπικοί αναλυτές δηλώνουν ότι η εξέλιξη αυτή µπορεί να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη πολιτική σκηνή ενόψει των προσεχών συνοµιλιών µεταξύ της πρώην σερβικής επαρχίας και του Βελιγραδίου.

ΡΩΣΙΑ

Ο δήµαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, που κατέχει το αξίωµα αυτό τα τελευταία 18 χρόνια, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και κάλεσε τον πρόεδρο Μεντβέντεφ, αν δεν τον θέλει στη θέση αυτή, να τον αποπέµψει. Ο 74χρονος Λουζκόφ εξόργισε το Κρεµλίνο όταν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ανάγκη από έναν ισχυρότερο ηγέτη µετά τις προεδρικές εκλογές του 2012.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ελικόπτερα του ΝΑΤΟ σκότωσαν την περασµένη εβδοµάδα δεκάδες ύποπτους αντάρτες στο εσωτερικό του Πακιστάν σε µια σειρά από επιδροµές κατά µήκος των συνόρων µε το Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ δεν δικαιούται να εµπλέκεται σε µάχες στο εσωτερικό του Πακιστάν, αλλά αξιωµατούχοι υποστηρίζουν ότι τα ελικόπτερα απάντησαν σε επιθέσεις, άρα βρίσκονταν σε αυτοάµυνα.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχµούντ Αµπάς, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαµίν Νετανιάχου και τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουµπάρακ να προσέλθουν σε ειρηνευτικές συνοµιλίες στο Παρίσι µέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

ΚΙΝΑ

Ο ρώσος πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ και ο κινέζος οµόλογός του Χου Τζιντάο παρέστησαν χθες σε µια τελετή στο Πεκίνο µε αφορµή την ολοκλήρωση ενός αγωγού 1.000 χιλιοµέτρων που συνδέει την Ανατολική Σιβηρία µε την Κίνα. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης συµφωνίες συνεργασίας στους τοµείς του άνθρακα, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.