Θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να κατανοήσει και μέσα από το σχέδιο του προϋπολογισμού ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμα, αλλά και ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κόποι δεν πρέπει και δεν θα πάνε χαμένοι.

Στο μεταξύ, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση για το 2010 και επισήμανε ότι «αν και το 2011 είναι μια, επίσης, πολύ δύσκολη χρονιά, ξεκινάμε από καλύτερη βάση».

Επιπλέον, απέκλεισε κατηγορηματικά μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του ΦΠΑ.

Της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παπακωνσταντίνου για την οικονομία.

Πεταλωτής: «Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα»

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα για το 2011 έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις «για το 2011 όχι απλώς δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα από αυτά που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε και αυτά που έχουν ανακοινωθεί να είναι ακόμα πιο ελαφριά, για να βοηθήσει την προστασία του εισοδήματος του έλληνα πολίτη».

Ερωτηθείς αν το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στο πώς θα εξυπηρετηθούν οι στόχοι του μνημονίου για το 2011, εάν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και εάν θα υπάρξει εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συζητούνται και προσδιορίζονται οι εναλλακτικές λύσεις.

«Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι θα προκριθεί εκείνη η λύση που θα είναι ευνοϊκότερη για τους πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τους αδύναμους, αλλά και όλους τους πολίτες» ανέφερε.

Ακόμη,ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο περυσινός προϋπολογισμός για το 2010 θα ήταν ο τελευταίος που θα γινόταν με βάση το μοντέλο που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα είπε ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά συντάσσει προϋπολογισμό με βάση πραγματικά στοιχεία και διαφορετικό μοντέλο, ώστε να μπει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας, να υπάρχουν λεπτομερείς εκθέσεις στοιχείων κάθε τρίμηνο, η Βουλή να ελέγχει όλα τα στοιχεία για τους φορείς του Δημοσίου και να υπάρχει τριμελής επιτροπή σε κάθε υπουργείο -όπως γινόταν ήδη μέσα στο 2010- που θα παρακολουθεί όλα τα στοιχεία της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

«Βάζουμε τέρμα στη χαλαρότητα των δημοσιονομικών, ώστε να έχουμε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον, που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά κυρίως που θα έχει και προβολή προς το μέλλον», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από