Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προτίμησε ν'αφήσει το χρόνο να κυλήσει παρά να αντιδράσει αμέσως στη λήξη του μορατόριουμ ανέγερσης νέων κτισμάτων στην Δυτική Όχθη από το Ισραήλ.
 
Σε μια προσπάθεια να δώσει λίγο περιθώριο  στη διπλωματία, ώστε να σωθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Μαχμούτ Αμπάς, τόνισε ότι η απόφαση των Παλαιστινίων σχετικά με τη λήξη του ισραηλινού μορατόριουμ θα ανακοινωθεί μετά τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στις 4 Οκτωβρίου και το συμβούλιο της ΟΑΠ(Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).  Μέχρι σήμερα, οι Παλαιστίνιοι προειδοποιούσαν ότι θα αποχωρήσουν αμέσως από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που πρόσφατα επαναλήφθηκαν, αν το Ισραήλ συνεχίσει τον εποικισμό.

«Δεν θα αντιδράσουμε άμεσα, τώρα, δεν θα πούμε ναι ή όχι» επισήμανε από το Παρίσι ο Αμπάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Σύνοδο οργανώνει ο Σαρκοζί

Ο Σαρκοζί από την πλευρά του κάλεσε τον Αμπάς, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ στο Παρίσι για συνομιλίες πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη, εκσκαφείς άρχιζαν εργασίες σε τουλάχιστον δύο οικισμούς. Ωστόσο δεν αναμενόταν πλήρης επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή. «Είναι συμβολικό προς το παρόν» επισήμανε ο Αριέλ Ατίας, ο αρμόδιος για θέματα οικιστικής δραστηριότητας υπουργός στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
 
Περίπου 500.000 εβραίοι έποικοι ζουν σε τουλάχιστον 100 οικισμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ από την Ιορδανία στον πόλεμο του 1967. Περίπου 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε αυτές τις περιοχές. Οι Παλαιστίνιοι επισημαίνουν ότι, λόγω των εβραϊκών οικισμών, δεν υπάρχει συνέχεια στα εδάφη τους καθιστώντας αδύνατη τη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από