Το κόμμα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες εξασφάλισε την πλειοψηφία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ωστόσο το ποσοστό της αντιπολίτευσης στερεί από το κυβερνών κόμμα την κατοχή των δύο τρίτων των εδρών στο κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το ποσοστό της φτάνειτο 52%, αλλά αυτό δεν της εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου.

‘Ετσι, οΤσάβες δεν θα μπορεί να εφαρμόσει ανεμπόδιστα το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα, αφού σύμφωνα με τις Αρχές κανένα επεισόδιο δεν διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, για την οποία είχαν κινητοποιηθεί 250.000 οπλίτες, αστυνομικοί και πολιτοφύλακες.

Περίπου 17,6 εκατ. ψηφοφόροι κλήθησαν να εκλέξουν 165 βουλευτές στις κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της χώρας, σύμφωνα τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με την αντιπολίτευση, η οποία είχε μποϊκοτάρει τις προηγούμενες εκλογές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Ούγκο Τσάβες βομβάρδιζε με μηνύματα τους λογαριασμούς των συμπατριωτών του στο Twitter υπέρ της προσέλευσης στις εκλογές.

Το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του Τσάβες αποσκοπούσε στο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών ώστε να εφαρμόσει ανεμπόδιστα το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Για την αντιπολίτευση, που συστρατεύεται στους κόλπους του Συντονισμού για την Δημοκρατική Ένωση, ο στόχος ήταν να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος για τον πρόεδρο στην Εθνοσυνέλευση της χώρας, καθώς στις προηγούμενες εκλογές το 2005 είχε μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

«Σήμερα είναι η στιγμή να υψώσουμε τη φωνή μας για τη Βενεζουέλα που αγαπάμε», δήλωσε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Μασάντο.