«Συγκοινωνούντα δοχεία» είναι – όπως όλα δείχνουν – για τη Δικαιοσύνη η υπόθεση µε τα στηµένα παιχνίδια και αυτή µε τις έκνοµες δραστηριότητες µάνατζερ στον χώρο του ποδοσφαίρου, που πριν από λίγο καιρό αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ».


Οι εισαγγελείς µάλιστα έχουν διευρύνει τα όρια της έρευνάς τους και ψάχνουν αν πίσω από τις µεγάλες καταθέσεις εκατοµµυρίων ευρώ παραγόντων του ποδοσφαίρου κρύβεται όχι µόνο το αδίκηµα της φοροδιαφυγής, αλλά και το κακούργηµα της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες (ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος). Ηδη, µε παραγγελία της προϊσταµένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ράικου, οι δύο δικογραφίες συνενώθηκαν και έχουν παραδοθεί στα χέρια των συναδέλφων της στο νεοσύστατο τµήµα οικονοµικού εγκλήµατος, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για «κοινούς παρονοµαστές» στις δύο εκκρεµείς υποθέσεις.

Η δικογραφία για στηµένα παιχνίδια µε βάση τη λίστα που είχε παραδώσει η UΕFΑ στον γενικό γραµµατέα Αθλητισµού Πάνο Μπιτσαξή διαβιβάστηκε από τον αθλητικό εισαγγελέα στο τµήµα Οικονοµικού Εγκλήµατος, προκειµένου να συσχετιστεί µε τη δικογραφία για τα κυκλώµατα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Με τον τρόπο αυτόν, οι εισαγγελικές αρχές µπορούν ευκολότερα να ανιχνεύσουν τις ύποπτες διαδροµές µαύρου χρήµατος που συνδέονται αιτιωδώς µε τη δράση κυκλωµάτων στον χώρο του ποδοσφαίρου. Και αυτό γιατί, όπως εκτιµάται, οι δύο υποθέσεις δεν είναι άσχετες µεταξύ τους, αλλά µέσα στις «δεξαµενές» τους υπάρχουν κοινά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ποδοσφαίρου και βρίσκονται ήδη υπό «εισαγγελική επιτήρηση». «Πίσω από τα κέρδη των στηµένων παιχνιδιών ενδεχοµένως να βρίσκονται κάποιοι που η δράση τους έχει ποινικό ενδιαφέρον για τη Δικαιοσύνη και συνδέονται µε τη διακίνηση µαύρου χρήµατος που φαίνεται ότι έχει… τρυπήσει τα “βρώµικα δίχτυα” του ποδοσφαίρου», επισηµαίνει µε νόηµα δικαστική πηγή θέλοντας να δείξει ότι οι δύο υποθέσεις κάθε άλλο παρά άσχετες µπορεί να είναι µεταξύ τους.

Επιπλέον, οι δύο εισαγγελείς δεν περιορίζονται στην αναζήτηση και το «δέσιµο» φορολογικών αδικηµάτων, αλλά αναζητούν δράστες που επιχειρούν και ξεπλένουν βρώµικο χρήµα µέσα από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Η υπόνοια και µόνο ενός τέτοιου αδικήµατος, που είναι κακούργηµα, δίνει στους εισαγγελείς και ένα ακόµα πλεονέκτηµα: Αυτό δεν είναι άλλο από τον «δικονοµικό άσο» να µπορέσουν να προχωρήσουν στην άρση τραπεζικού απορρήτου για πρόσωπα που ελέγχονται ποινικά στο πλαίσιο της πολύπλοκης δικαστικής έρευνας. Μόλις οι δύο εισαγγελείς µελετήσουν το σύνολο των δηµοσιευµάτων, αλλά και τον φάκελο µε τα στηµένα παιχνίδια και τις απαντήσεις του ΟΠΑΠ που είχε ζητήσει ο προκάτοχός τους κ. Κώστας Σιµιτζόγλου θα αρχίσουν να εξετάζουν µάρτυρες, εν αναµονή των στοιχείων που θα φτάσουν µέσω ΣΔΟΕ, που έχει εντοπίσει τους πρώτους υπόπτους.

n Από την πλευρά του ο διευθυντής Ανάπτυξης Διαιτησίας της ΕΠΟ και µέλος της επιτροπής διαιτησίας της UΕFΑ κ. Κύρος Βασσάρας µιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθµό Βήµα 99,5 και στην εκποµπή του Παύλου Τσίµα είπε ότι: «Βάσει του κώδικα δεοντολογίας, σαφώς και δεν µπορεί ένας διαιτητής να ποντάρει, να παίζει στοίχηµα σε αγώνες του Ελληνικού Πρωταθλήµατος».

ΔΥΟ ΣΕ ΜΙΑ

Ηδη, µε παραγγελία της προϊσταµένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ράικου, οι δύο δικογραφίες συνενώθηκαν