Ανησυχία προκαλεί στο Μαξίµου η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ. Με αφορµή µάλιστα όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων, εκφράζονται προβληµατισµοί για το πώς θα λειτουργήσει η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κυβερνώντος κόµµατος κατά την κοινοβουλευτική περίοδο που αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου.
Η περίοδος αυτή που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιµη για την πορεία υλοποίησης του Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και εφαρµογής του Μνηµονίου βρίσκει την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Οι επιλογές του Πρωθυπουργού κατά τον πρόσφατο ανασχηµατισµό της κυβέρνησης, αλλά κυρίως οι κυβερνητικές επιλογές που έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους βουλευτές έναντι του εκλογικού τους σώµατος θεωρούνται κατά βάση ως οι δύο µεγαλύτερες αιτίες για το κλίµα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που έχει ενηµερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί µεταξύ των βουλευτών σχεδιάζει να απευθυνθεί προς αυτούς λίγο πριν από την έναρξη της Ολοµέλειας της Βουλής.

Παράλληλα αναµένεται να αρχίσει επαφές µε µικρές οµάδες βουλευτών προκειµένου να ακούσει τις απόψεις τους για την πορεία της κυβέρνησης και να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας µαζί τους δεδοµένου ότι πολλοί εξ αυτών έχουν σφοδρά παράπονα από τον τρόπο µε τον οποίο τους αντιµετωπίζουν οι υπουργοί.

Αγκάθι ωστόσο παραµένει το γεγονός ότι ακόµη δεν έχει οριστεί γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, καθώς δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο το οποίο θα µπορούσε να αµβλύνει κάπως τις αντιδράσεις των βουλευτών και παράλληλα να συµµαζέψει την κατάσταση. Η άρνηση του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να δεχτεί την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και η φηµολογούµενη ανάλογη άρνηση του Θανάση Τσούρα έχουν δηµιουργήσει αδιέξοδο, καθώς η συγκεκριµένη θέση, την οποία στην προηγούµενη περίοδο κατείχε ο Χρήστος Παπουτσής και πριν από αυτόν ο Δηµήτρης Ρέππας, απαιτεί πολιτικό ευρείας αποδοχής από τους βουλευτές, καθώς εκ του ρόλου του αποτελεί «διαµεσολαβητή» της Κ.Ο. µε το Μαξίµου και την κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει µια δυο επαφές µέσα στην εβδοµάδα προκειµένου να καλυφθεί το κενό, και δεν αποκλείεται να προταθεί η θέση αυτή σε γυναίκα.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ

Δεν έχει βρεθεί ακόµη το πρόσωπο που θα αναλάβει γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας

Φοβούνται παραφωνίες στον προϋπολογισµό


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του Μεγάρου Μαξίµου εξακολουθεί να παραµένει η συµπεριφορά της Κοινοβουλευτικής Οµάδας η οποία, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις των βουλευτών την περασµένη Παρασκευή στη συζήτηση του νοµοσχεδίου για την περαίωση, δεν είναι διατεθειµένη να αποδεχτεί ό,τι εισηγούνται οι βουλευτές. Η έντονη αντίδραση των βουλευτών Γ. Φλωρίδη, Κ. Γείτονα, Κ. Καρτάλη, Στ. Κουτµερίδη, Χρ.

Μαγκούφη (µε τον τελευταίο να διατυπώνει την ατάκα της ηµέρας «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είµαστε σε σχιζοφρενική κατάσταση. Αλλα πιστεύουµε και άλλα κάνουµε») αποτέλεσε µήνυµα – προειδοποίηση στο Μέγαρο Μαξίµου ότι το διάστηµα που ακολουθεί θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι µετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων, βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος δήλωναν στους διαδρόµους ότι «δεν θα γίνουµε διεκπεραιωτές πολιτικών που δεν µας αντιπροσωπεύουν και δεν µας εκφράζουν. Και δεν θα γίνουµε απολογητές πολιτικών που είναι αντίθετες µε τις αρχές µας».

Με δεδοµένο το τεταµένο κλίµα στην Κοινοβουλευτική Οµάδα είναι προφανές ότι οι ανησυχίες της κυβέρνησης έχουν να κάνουν µε τη συζήτηση επί του προϋπολογισµού που συντάσσει αυτήν την περίοδο και θα είναι τριετούς διάρκειας, καθώς αν γενικευτούν οι αντιδράσεις θα ενταθεί το κλίµα της αµφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών στην οικονοµία.

Σε ένα παράλληλο πεδίο, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κινητοποιήσει την εκλογική του βάση ενόψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κοµµατικός µηχανισµός αποτέλεσε τις προηγούµενες ηµέρες αντικείµενο συσκέψεων υπό τον νέο γραµµατέα του κόµµατος Μιχάλη Καρχιµάκη και αποφασίστηκε να αρχίσει άµεσα περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε χθες την Ηπειρο ενώ, όπως έγινε γνωστό, περιοδείες στην περιφέρεια θα πραγµατοποιήσει και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναµένεται να επισκεφθεί κρίσιµες για το εκλογικό αποτέλεσµα της 7ης Νοεµβρίου περιοχές.