ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ σε διατάξεις του νοµοσχεδίου για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης µε επισηµάνσεις ως προς την αναποτελεσµατικότητα ορισµένων ρυθµίσεων ασκεί η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, υπογραµµίζοντας ότι «όχι µόνο δεν συµβάλλουν στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, αλλά αντίθετα είτε την εµποδίζουν είτε την εξουδετερώνουν».

Πρόκειται για την πρώτη θεσµική αντίδραση που εκδηλώνεται ενόψει της προώθησης των νέων ρυθµίσεων, τις οποίες παρουσιάζει σήµερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης στο Υπουργικό Συµβούλιο µαζί µε το νοµοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης. Για το ίδιο θέµα άλλωστε πραγµατοποιείται σήµερα εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, από κοινού µε την Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων, µε οµιλητές τον Ηλ. Αναγνωστόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή της Νοµικής Σχολής Αθηνών και τον δικηγόρο Στ. Χούρσογλου.

Με εξαίρεση την επικείµενη ρύθµιση µε την οποία εισάγεται και επεκτείνεται ο θεσµός της ποινικής συνδιαλλαγής για αδικήµατα (και κακουργήµατα) κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας χωρίς χρήση βίας, που – κατά την εκτίµηση του Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων – κινείται προς την ορθή κατεύθυνση της αποσυµφόρησης των δικαστηρίων, καθώς και ελάχιστες άλλες, τα νέα µέτρα στην πλειονότητά τους αντιµετωπίζονται µε σοβαρές επιφυλάξεις.

Οι προθεσµίες
Τις περισσότερες αιτιάσεις των εισαγγελικών λειτουργών, όπως και του συνόλου του νοµικού κόσµου, προκαλούν οι ρυθµίσεις µε τις οποίες τίθενται χρονικές προθεσµίες για την περαίωση της προδικασίας και της ανάκρισης ανεξαρτήτως του βαθµού δυσκολίας της υπόθεσης, όπως και το µέτρο µε το οποίο δυσχεραίνεται ιδιαίτερα η αναβολή. «Για µία ακόµη φορά ο έλληνας νοµοθέτης επιχειρεί να αντιµετωπίσει το “Ποινικό Πρόβληµα” αποσπασµατικά, χωρίς προηγουµένως να έχει αντιµετωπίσει την παθογένεια της ποινικοποίησης κοινωνικών συµπεριφορών», τονίζουν οι εισαγγελείς, προβλέποντας ότι στην πράξη τα νέα µέτρα θα δυσχεράνουν τις διαδικασίες. Χαρακτηρίζουν ωστόσο θετικές τις ρυθµίσεις µε τις οποίες περιορίζεται το δικαίωµα έφεσης κατά βουλεύµατος, καθώς στον πολιτικώς ενάγοντα δεν αναγνωρίζεται δικαίωµα άσκησης ενδίκου µέσου και στον κατηγορούµενο αναγνωρίζεται δικαίωµα έφεσης κατά βουλεύµατος, παραπεµπτικού για κακούργηµα µόνο για λόγους απόλυτης ακυρότητας ή εσφαλµένης ερµηνείας και εφαρµογής ουσιαστικής ποινικής διάταξης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από