Εχουν γνώση οι φύλακες…

» Του , Αντώνη Ρεπανά


Οποτε τρίζει η θέση κάποιου προπονητή, το όνοµα του Εκτορ Ραούλ Κούπερ έρχεται στο προσκήνιο ως υποψήφιου αντικαταστάτη.

Στην οδό Παπαναστασίου όµως έχουν λάβει τα µέτρα τους
Το βιογραφικό και η δουλειά που έχει κάνει ο Αργεντινός το διάστηµα του περίπου ενός χρόνου που βρίσκεται στο «Κλεάνθης Βικελίδης, µοιραία τον τοποθετούν στη θέση του πιο ελκυστικού υποψηφίου. Ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ πέρυσι την άνοιξη ανανέωσε τη συνεργασία του µε τον Αρη για ακόµη ένα χρόνο, µε απολαβές που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ. Σίγουρα αυτό το ποσό είναι πολύ υψηλό για τα οικονοµικά δεδοµένα της οµάδας της Θεσσαλονίκης, αλλά και η δουλειά που έχει κάνει ο αργεντινός τεχνικός είναι ανάλογη. Μόνο µία σεζόν στην ιστορία της οµάδας είχαν δει οι φίλαθλοι ροτέσιον και αξιοποίηση του συνόλου του έµψυχου δυναµικού. Ηταν την περίοδο που στο τιµόνι της οµάδας βρισκόταν ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Τώρα βλέπουν ξανά το ροτέσιον να λειτουργεί, ενώ ποδοσφαιριστές όπως ο Πρίττας που ήταν µε το ένα πόδι έξω από την οµάδα επί εποχής Μαζίνιο, όχι µόνο αξιοποιήθηκαν αλλά έφτασαν µέχρι την εθνική οµάδα και το Παγκόσµιο Κύπελλο!

Ο Κούπερ τα έχει βγάλει τα λεφτά του και µε το παραπάνω στον Αρη και θα συνεχίσει να το κάνει.

Η θέση της διοίκησης των Κίτρινων ενόψει της προπονητολογίας που αναµένεται να αναπτυχθεί το επόµενο διάστηµα είναι ότι ο αργεντινός τεχνικός ούτε παραχωρείται ούτε πωλείται, εκτός αν υπάρχει οµάδα που µπορεί να δώσει στον Αρη ένα ποσό που θα ξεπερνά κατά πολύ τις ετήσιες αποδοχές του επιτυχηµένου προπονητή. Μάλιστα έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις ανάµεσα στη διοίκηση και τον Κούπερ, προκειµένου να εξεταστεί από τώρα το ενδεχόµενο ανανέωσης της συνεργασίας τους για τα επόµενα χρόνια.

Για την ώρα ο αργεντινός τεχνικός νιώθει καλά στον πάγκο του Αρη. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποια προβλήµατα λόγω της συµπεριφοράς ποδοσφαιριστών µε την κουλτούρα που είχε διαµορφωθεί από παλαιότερες διοικήσεις, αλλά σιγά σιγά και το πρόβληµα αυτό αντιµετωπίζεται.

Οι περιορισµένες οικονοµικές δυνατότητες του Αρη είναι δεδοµένες. Το καλοκαίρι όµως δεν υπήρχε παράπονο για τις µεταγραφές που έγιναν, αφού η διοίκηση των Κίτρινων προσπάθησε και προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις επιθυµίες του Αργεντινού. Ακόµη και ένα θέµα που είχε δηµιουργηθεί πέρυσι µετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούµπα, όπου ο Κούπερ είδε οπαδούς του Αρη να µπαίνουν στο λεωφορείο της αποστολής και να προπηλακίζουν παίκτες της οµάδας και τον ίδιο, έχει περάσει στο παρελθόν.

«Ας αφήσουν ήσυχο τον Αρη και τον προπονητή του. Ο Κούπερ έχει συµβόλαιο µε την οµάδα και ήδη συζητάµε για την ανανέωσή του» δήλωσε χθες ο διευθύνων σύµβουλος της ΠΑΕ Αρης Αντώνης Ζαµπέτας, δίνοντας την επίσηµη θέση της διοίκησης των Κίτρινων για το θέµα που όπως φαίνεται θα ανακινηθεί και πάλι το επόµενο διάστηµα.

ΨΑΞΤΕ ΑΛΛΟΥ

«Ας αφήσουν ήσυχο τον Αρη και τον προπονητή του. Ο Κούπερ έχει συµβόλαιο µε την οµάδα και ήδη συζητάµε για την ανανέωσή του», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύµβουλος της ΠΑΕ Αντώνης Ζαµπέτας

Αριστα στην τάξη του »90!

» Του Μιχάλη Μορφονιού


Η σειρά των… ‘90 έχει µπει για τα καλά στα ελληνικά γήπεδα! Μπορεί οι προβολείς της δηµοσιότητας να έπεσαν πάνω στον Γιάννη Φετφατζίδη, ο οποίος κέρδισε θέση βασικού στον Ολυµπιακό, ωστόσο δεν είναι ο µόνος.
Τον χορό που έχει αρχίσει ο Νίνης τον ακολουθούν και ο Φουρτούνης µε τον Χρυσοφάκη ενώ υπάρχουν κι άλλοι. Κι από εκεί που το ελληνικό ποδόσφαιρο αντιµετώπιζε τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης, τώρα βλέπουµε και τα ατίθασα νιάτα. Οι «µικροί ήρωες» αρχίζουν να συναρπάζουν και ο σπόρος που ρίχτηκε από τους Ισπανούς συνεχίζεται από τους έλληνες προπονητές. Ο Μουνιόθ έβγαλε τον Νίνη, ο Φερέρ τον Παπασταθόπουλο και τώρα ο Βαλβέρδε τον Φετφατζίδη.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης ως προπονητής της Εθνικής Οµάδας των Ελπίδων είναι ο πλέον αρµόδιος για να µιλήσει γι’ αυτό το θέµα. Εχει ενδιαφέρον η άποψή του:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι βλέπουµε νέα παιδιά να παίρνουν χρόνο συµµετοχής», µας είπε και τόνισε: «Υπάρχουν αρκετοί νέοι παίκτες που περιµένουν κι αυτοί τη δική τους σειρά. Διαθέτουν το ταλέντο και έχουν και τον ενθουσιασµό για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που θα τους δοθεί. Το µόνο που χρειάζονται είναι στήριξη.

Εµπιστοσύνη. Και να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν το θέµα της δηµοσιότητας γιατί τα µίντια δίνουν τον τελευταίο καιρό µεγάλη σηµασία σε αυτά τα παιδιά αλλά η προβολή κρύβει και παγίδες».

Πώς εξηγεί ο Γιώργος Γεωργιάδης το γεγονός ότι βλέπουµε πλέον και συλλόγους µε την πίεση του πρωταθλητισµού να ποντάρουν σε 20χρονους;

«Θεωρώ ότι έχει ωριµάσει αυτή η ιδέα και στις κερκίδες. Ο κόσµος θέλει να βλέπει νέα παιδιά και µπορεί να συγχωρήσει τα λάθη τους. Ολοι άλλωστε από κάπου ξεκινήσαµε και την κάναµε αυτήν τη διαδροµή. Παίζοντας µάλιστα δίπλα σε καλούς παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πολλά στοιχεία που θα τους βοηθήσουν σηµαντικά στην πορεία τους. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει αυτήν την περίοδο η “καλή φουρνιά” και θα πρέπει να την αξιοποιήσουµε».

Εκτόπισε τον Ρόµενταλ!


Ο Γιάννης Φετφατζίδης είναι της τελευταίας σοδειάς. Γεννηµένος το ‘90 κι αυτός βρέθηκε στον Ρέντη από τα 12 χρόνια του όταν τον ανακάλυψαν από τις «ερυθρόλευκες» ακαδηµίες σε ένα φιλικό µατς µε τα Σούρµενα. Ο Ολυµπιακός πήρε το καλοκαίρι τον διεθνή µε τη Δανία Ρόµενταλ, έχει από πέρσι και τον Ζαϊρί αλλά ο Βαλβέρδε τους εξέπληξε όλους και έδωσε τον ρόλο για τη δεξιά πλευρά στον µικροκαµωµένο Φετφατζίδη. Στα τρία µατς του πρωταθλήµατος µόνο στο τελευταίο έγινε αλλαγή και οι εµφανίσεις του προκάλεσαν µέχρι και τη ρήτρα των 12,5 εκατ. ευρώ στο συµβόλαιό του.

Υπερβολή ή όχι, είναι µία παράµετρος που δεν µπορούµε να την αγνοήσουµε.

«Παρών» µε σουτ – κεραυνό


Ο Κώστας Φορτούνης γεννήθηκε στις 16.10.92 και η καταγωγή του είναι από την Καλαµπάκα. Πρόσφατα πέτυχε το εντυπωσιακό δεύτερο γκολ του Αστέρα εναντίον της ΑΕΚ αλλά η οµάδα της Τρίπολης πρόλαβε τον ΠΑΟΚ όταν τον ανακάλυψε από την οµάδα των Τρικάλων. Η πρώτη του οµάδα µάλιστα ήταν η Δήµητρα Τρικάλων και µόλις τον προηγούµενο Μάιο τελείωσε το σχολείο.

Ο Βαγγέλης Βλάχος τον πιστεύει πολύ και θεωρεί ότι τα όπλα του είναι η καλή τεχνική κατάρτιση αλλά και το δυνατό σουτ.

Παίζει στη µεσαία γραµµή και το ζητούµενο είναι γι’ αυτόν, όπως και για τους υπόλοιπους, η διάρκεια.

Νέο φιντάνι στο Ηράκλειο


Ο Χρήστος Χρυσοφάκης (18.1.90) έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη του Νίκου Καραγεωργίου και στο µατς µε την Ξάνθη συνέβαλε τα µέγιστα στην επικράτηση της οµάδας του. Ο Εργοτέλης τον εντόπισε από την Α.Σ. Ιεράπετρας και τον ενέταξε στα τµήµατα των ακαδηµιών του από τα 16 του χρόνια. Ο προγραµµατισµός ήταν για να µπει νωρίτερα στην οµάδα αλλά ένα τροχαίο ατύχηµα τον άφησε εκτός µάχης την προηγούµενη σεζόν. Το πρώτο του γκολ το πέτυχε πάντως στην προηγούµενη αγωνιστική περίοδο µε αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στην Τούµπα. Θρασύς, παίκτης µε καλό αριστερό πόδι, µπορεί να παίξει και στον άξονα.

Στα χνάρια του Παπασταθόπουλου


Να µην ξεχάσουµε και τον Θανάση Καραγκούνη (του ‘91) τον οποίο ο Γιώργος Δώνης έχει εµπιστευτεί από πέρυσι ως ιδιαίτερα αξιόπιστη επιλογή για τον γεµάτο απαιτήσεις χώρο της µεσαίας γραµµής. Σε µεγαλύτερη ηλικία θα συναντήσουµε στο Περιστέρι και τον Ανδρέα Τάτο (‘89) ενώ στην Ξάνθη µετά τους τόσους πολλούς ξένους εµπιστεύονται και πάλι τα δικά µας παιδιά όπως τον Μανώλη Μπέρτο (‘89) και τον Θόδωρο Βασιλακάκη (‘88). Ακόµη και στην Καβάλα θα βρούµε τον Απόστολο Γιάννου (‘90) ο οποίος έχει προλάβει και έχει παίξει ένα ηµίχρονο. Ο δρόµος που άνοιξε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος φαίνεται ότι προκάλεσε µέχρι και συνωστισµό!

Οι πρώτοι «µπέµπηδες»


Ο Σωτήρης Νίνης και ο Κώστας Μήτρογλου είναι από τους πρώτους «µπέµπηδες» της ιστορίας σε σηµείο που αρχίζουν να φαίνονται και… παλιοί. Ο Νίνης έχει φτάσει πλέον τα 20, µπήκε στην οµάδα του Παναθηναϊκού από τον Βίκτορ Μουνιόθ και παρά το γεγονός ότι βρίσκει µπροστά του τον Καραγκούνη εντούτοις έχει φτάσει στο σηµείο να προκαλεί το ενδιαφέρον ξένων ευρωπαϊκών συλλόγων. Ο Μήτρογλου, που είναι πιο µεγάλος (22), έµεινε µόνος του πέρυσι στην επίθεση του Ολυµπιακού (λόγω… Ντιόγκο και Ντάρµπισιρ) και δεν τα πήγε καθόλου άσχηµα. Εφέτος ο ανταγωνισµός θα είναι µεγαλύτερος, αφού θα υπάρχει και ο Πάντελιτς.

Ο Βέλλιος και οι άλλοι


Υπάρχουν κι άλλα ταλέντα. Για παράδειγµα ο Απόστολος Βέλλιος (‘92) του Ηρακλή, που αγωνίζεται ως σέντερ φορ, έχει σκοράρει και πέρυσι και εφέτος εις βάρος του Ολυµπιακού, ενώ στην ίδια ηλικία και στην ίδια θέση είναι και ο Νίκος Καρέλης, που δεν έχει πάρει πάντως χρόνο συµµετοχής στον Εργοτέλη. Στον Αστέρα Τρίπολης θα συναντήσουµε επίσης και τους Λεωνίδα Αργυρόπουλο (‘90) και Νίκο Σκόνδρα (‘92), ενώ στην ΑΕΚ τα νιάτα βρίσκονται στα µετόπισθεν. Ο Κώστας Μανωλάς (‘91) φιλοδοξεί να καταλάβει τη θέση του θείου του Στέλιου, ενώ ως ανασταλτικός στη µεσαία γραµµή χρησιµοποιείται από τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς ο Σάββας Γκένσογλου (‘90).

Ο άνθρωπος που εκθέτει τον Μπερλουσκόνι

» Του , Μανώλη Σαριδάκη


Πίπο Ιντζάγκι. Σκόρερ, νικητής, ανατροπέας της βιολογίας. Στα 37 του χρόνια κρατάει τη Μίλαν όρθια, την ίδια στιγµή που ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός της Ιταλίας κοµπάζει για τους Βραζιλιάνους των Ροσονέρι.


Ολόκληρη η ποδοσφαιρική Ιταλία υποκλίνεται στον Ιντζάγκι, που τα έβαλε µε τη στατιστική και τους αριθµούς. Και νίκησε!

Οι Βραζιλιάνοι του Μπερλουσκόνι, τουλάχιστον µέχρι στιγµής, αποδεικνύονται… φρου φρου κι αρώµατα. Ροναλντίνιο, Πάτο, Ροµπίνιο και Σία στοιχίζουν εκατοµµύρια, αλλά στο γήπεδο µοιάζουν µηδενικά. Για να ανακαλύψεις τη Μίλαν στη βαθµολογία, πρέπει να γυρίσεις την εφηµερίδα ανάποδα. Ο Μπερλουσκόνι διαφηµίζει ονόµατα, την ίδια στιγµή που ένας άνθρωπος χαµηλών τόνων, σεµνός και ταπεινός, του προσφέρει δεκανίκια στη Serie Α. Τριακόσια δεκατρία γκολ (313) έχει σηµειώσει ο Πίπο Ιντζάγκι ως επαγγελµατίας. Και σκοράρει ακόµη, παρά το γεγονός ότι χρησιµοποιείται ως αλλαγή. Είναι ο παίκτης που στην ουσία κάνει κακό στον φανφαρόνο πρόεδρό του. Διότι ο Μπερλουσκόνι αρέσκεται στις πολιτικές ή τις αθλητικές φανφάρες. Προτάσσει είδωλα, φουσκώνει αξίες και τελικά σπάζει µπαλόνια.

Οι Ροναλντίνιο, Ιµπραΐµοβιτς, Ροµπίνιο και Πάτο κοστίζουν ένα σωρό χρήµατα. Η Μίλαν πληρώνει 130.000.000 ευρώ τον χρόνο σε συµβόλαια, για να στηρίξει τη θεωρία ενός προέδρου (και πρωθυπουργού) ότι «χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα».

Η Κατάνια όµως, χωρίς λεφτά, πήρε ισοπαλία από τη Μίλαν (1-1 στο Σαν Σίρο) και η Τσεζένα, επίσης χωρίς λεφτά, ταπείνωσε το συγκρότηµα των δισεκατοµµυρίων νικώντας το µε 2-0!

Επιστρέφουµε στον Ιντζάγκι. Διότι ο Ιντζάγκι, µε αυτά που πράττει, απειλεί να συρρικνώσει ποδοσφαιρικούς µύθους. Ξεπέρασε στα γκολ τον µεγάλο Γκερντ Μίλερ στην Ευρώπη. Υπολείπεται ενός γκολ για να ισοφαρίσει τον επίσης µεγάλο Βαν Μπάστεν στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών για τη Μίλαν. Τι άλλο να κάνει, δηλαδή, για να αποδείξει ότι ένας Ιταλός αξίζει περισσότερο από δύο παγκοσµίως πολυδιαφηµισµένους άσους του παρελθόντος;

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, διότι όλοι οι αθλητές ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Ψηλοί, κοντοί, πλούσιοι, φτωχοί, χοντροί, αδύνατοι, µορφωµένοι, αµόρφωτοι, στο ίδιο γήπεδο θα κληθούν να αποδείξουν την αξία τους. Με ή χωρίς… φορολογική δήλωση!

ΡΕΚΟΡ

Ο Πίπο απειλεί να συρρικνώσει ποδοσφαιρικούς µύθους. Ξεπέρασε στα γκολ τον µεγάλο Γκερντ Μίλερ στην Ευρώπη και υπολείπεται ενός γκολ για να ισοφαρίσει τον Βαν Μπάστεν στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών για τη Μίλαν