Αγώνα για να ξηλώσουν τα «βρώµικα δίχτυα» του ποδοσφαίρου αρχίζουν δύο εισαγγελείς του Τµήµατος Οικονοµικού Εγκλήµατος. Σε συνεργασία µε το ΣΔΟΕ ετοιµάζονται να δείξουν «κόκκινες κάρτες» σε όσους εµπλέκονται σε στηµένα παιχνίδια και αποδεδειγµένα συνδέονται µε κυκλώµατα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το έναυσµα για τη χθεσινή παρέµβαση της προϊσταµένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένης Ράικου, που φέρει µάλιστα τη σφραγίδα της «κατεπείγουσας», δόθηκε µετά τις αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» για τις ύποπτες δραστηριότητες µάνατζερ στο ποδόσφαιρο.

Στον φάκελο της δικογραφίας θα συµπεριληφθούν και όσα δηµοσιεύµατα των τελευταίων ηµερών συνδέονται µε στηµένους αγώνες και έκνοµες δραστηριότητες ποδοσφαιρικών παραγόντων.

Στο µεταξύ, ήδη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος έχει καλέσει για την Τρίτη τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη προκειµένου να συνεργαστούν για τη διερεύνηση των καταγγελιών που φέρουν διαιτητή να έχει καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, προερχόµενες από κέρδη στο «Πάµε Στοίχηµα».

Ο κ. Κανελλόπουλος έχει καλέσει επίσης και τον εκδότη της εφηµερίδας «Το Ποντίκι» Αντ.

Δελατόλα να προσκοµίσει τα στοιχεία που διαθέτει, καθώς στο χθεσινό φύλλο της εφηµερίδας υπήρχε εκτενές δηµοσίευµα.

Στο µικροσκόπιο της έρευνας µπαίνουν όλοι οι ύποπτοι λογαριασµοί, καταθέσεις και εµβάσµατα διαφόρων αθλητικών παραγόντων, όπως µάνατζερ, διαιτητές και ποδοσφαιριστές. Οι δύο εισαγγελείς αναζητούν αυτεπαγγέλτως διωκόµενα αδικήµατα που έχουν τελεστεί εις βάρος του ΟΠΑΠ και για τον λόγο αυτό θα βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία µε το ΣΔΟΕ, ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν ότι ένα από τα πρώτα βήµατά τους θα είναι το άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών προσώπων που θα συµπεριληφθούν στη λίστα των υπόπτων.

Επιπλέον οι εισαγγελείς αναµένεται, όπως συνέβη πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, να δεσµεύσουν τραπεζικούς λογαριασµούς µάνατζερ και στην Αθήνα, ο οποίος ελέγχεται ποινικά. Οπως είναι γνωστό, µε εντολή του εισαγγελέα του ΣΔΟΕ είχαν δεσµευθεί καταθέσεις µάνατζερ στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε το αστρονοµικό ποσό των 26 εκατοµµυρίων ευρώ.

Λόγω της οικονοµικής φύσεως των αδικηµάτων η διενέργεια της έρευνας επελέγη να ανατεθεί στο νεοσύστατο Τµήµα Οικονοµικού Εγκλήµατος της Εισαγγελίας Αθηνών, ώστε µε τη συνδροµή των αρµοδίων υπηρεσιών – ΣΔΟΕ, Αρχή για την Καταπολέµηση της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές Δραστηριότητες – να εντοπιστούν τα ίχνη της διαδροµής των χρηµάτων.

Εισαγγελικές πηγές, δεν απέκλειαν το ενδεχόµενο και η δικογραφία για τα στηµένα παιχνίδια µε βάση τη λίστα που παρέδωσε η UΕFΑ στον γενικό γραµµατέα Αθλητισµού Πάνο Μπιτσαξή να διαβιβαστεί από τον αθλητικό εισαγγελέα στους συναδέλφους του στο Τµήµα Οικονοµικού Εγκλήµατος, καθώς εκτιµάται ότι ενδεχοµένως υπάρχουν κοινοί παρονοµαστές µε την έρευνα που αρχίζει τώρα για κυκλώµατα στο ποδόσφαιρο.

Πόθεν έσχες, κ. Διαιτητά;


Μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί για όσα συµβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου, θεσµικοί παράγοντες αλλά και διευθυντές 11 αθλητικών εφηµερίδων που συναντήθηκαν χθες µε τον αθλητικό εισαγγελέα κ. Κώστα Σιµιτζόγλου συµφώνησαν για την ανάγκη να καθιερωθεί το πόθεν έσχες και για τους διαιτητές. Υπέρ της πρότασης που… έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης τάχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυµπιακός και πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο γενικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας Πατρίκ Κοµνηνός και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. Στο τέλος της συνάντησης δεσµεύτηκαν όλοι ότι θα κρατήσουν χαµηλούς τόνους και δεν θα προκαλούν µε πρωτοσέλιδα και δηλώσεις, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Δεκέµβριο. Σε περίπτωση πάντως που δεν αποδειχθούν συνεπείς στις «δεσµεύσεις» που ανέλαβαν, τότε ο εισαγγελέας προειδοποίησε ότι θα εφαρµόσει απαρέγκλιτα τον αθλητικό νόµο που προβλέπει την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους παραβάτες.

Με τον ειδικό γραµµατέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο ενηµέρωσης της Οµοσπονδίας µε αφορµή δηµοσιεύµατα σχετικά µε την έρευνα που διενεργεί το ΣΔΟΕ για το ποδόσφαιρο.