Προτείνουν «Κυνόδοντα»

Π.Θ.Κ.


Οι υποψηφιότητες για Οσκαρ τρέχουν και δεν περιµένουν την ελληνική πραγµατικότητα. Για το 2009 δεν είχαν δοθεί τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισµού, οι Κινηµατογραφιστές στην Οµίχλη δηµιούργησαν τη δική τους ανεξάρτητη από το κράτος Ακαδηµία Κινηµατογράφου και ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιµου ήταν αυτός που κέρδισε τα περισσότερα βραβεία. Είναι πολύ πιθανόν αυτή η ταινία να µας εκπροσωπήσει στις υποψηφιότητες που καταθέτει η κάθε χώρα – και η Ελλάδα – στα Οσκαρ. Αυτόν τον καιρό ο υπουργός Πολιτισµού έχει δηµιουργήσει µια επιτροπή που θα προτείνει ποια ταινία θα εκπροσωπήσει στην Ελλάδα στα Οσκαρ. Ολα συνηγορούν ότι θα είναι ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιµου.

Μπορεί να »ναι και… αλλιώς

Β.Χ.


Τι και πού ήταν τα «Τιτάνια»; Τι ύψος έχει ο Λευκός Πύργος; Πού ήταν τα καφενεία – σύµβολα της πόλης; Ποιος ήταν ο «περίφηµος Βελλίδης»; Ηταν πεζόδροµος η Εγνατία; Ποιο ήταν το καφενείο του Φλόκα; Πού βρέθηκε νεκρός ο Τζορτζ Πολκ; Σε ποιο δωµάτιο του ξενοδοχείου «Αστόρια»; Κι όλα αυτά συνέβαιναν στη Θεσσαλονίκη; Αυτήν τη Θεσσαλονίκη που ζούµε σήµερα; Είχε τραµ η πόλη; Πού; Πότε; Περνούσαν κάρα κάτω από την Καµάρα; Μπορούν να παίζουν τα παιδιά κουτσό και σχοινάκι στην Προξένου Κοροµηλά; Εχει παιδιά η πόλη; Πότε βγήκαν απ’ τα διαµερίσµατα; Εχει και ανάπηρους σε καροτσάκια; Εχει και µπαλόνια και µουσικές και µπάντες και ποδήλατα και πατίνια και µουσικά συγκροτήµατα και πολλά χαµόγελα κι άλλη τόση φαντασία είχε και… Ολα τα είχε η πόλη το απόγευµα της Τετάρτης – έστω για πέντε µόνο ώρες – και απαντήσεις είχε για όλους – παλαιότερους και νεώτερους – που όχι, δεν ήταν τουρίστες αλλά τη χρειάζονται/-µαστε την ενηµέρωση για την πόλη ΜΑΣ.

Αλλά και γκρίνια είχε, – άκου να µην αφήσεις το Ι.Χ.

να «σκάσει µύτη» µετά τη ΧΑΝΘ, και… «ποιοι είναι αυτοί οι αλήτες µε τα ποδήλατα», είχε, και δυσκολίες είχε για κάποιους που στερήθηκαν της βόλτας µε την…

κούρσα στην Τσιµισκή και όπως και να ’χει το πείραµα πέτυχε. Κι ας µην επαναληφθεί του χρόνου τέτοια µέρα. Θα ’χει ξεχαστεί. Η παγκόσµια µέρα χωρίς αυτοκίνητο και µε… χαµόγελο, µπορεί να γιορτάζεται κάθε µήνα, κάθε βδοµάδα, κάθε πρώτο Σάββατο του µήνα απ’ τον Δεκέµβρη – όπως πρότεινε ήδη ο εµπορικός σύλλογος. Ευχαριστούµε «Παράλλαξη» (είναι το περιοδικό που ξεκίνησε την προσπάθεια αλλά και η «άλλη οπτική» θέασης των πραγµάτων. Αρκεί να αλλάξει θέση ο παρατηρητής – σύµφωνα µε τα λεξικά).

Βραβεία προς την Ευρώπη

Χ.Π.


Τα ΜΤV Εurope Μusic Αwards έχουν πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα βασικά βραβεία για την εµπορική µουσική. Φέτος διαγωνίζονται οι ΜΕΛΙSSΕS, Μύρωνας Στρατής, Σάκης Ρουβάς, Stavento και Vegas.

Οποιος αναδειχθεί ως «Βest Greek Αct» στη συνέχεια θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Βest Εuropean Αct, για να διεκδικήσει ένα ΜΤV Εurope Μusic Αward (φέτος η τελετή θα γίνει στη Μαδρίτη). Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας για την ελληνική συµµετοχή, καθώς και των νικητών από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ηδη έχει αρχίσει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του «Βest Greek Αct» µέσω του www.mtvema.com ή/και ema.

mtvgreece.gr για αυτό όσοι παρακολουθούν ΜΤV έχουν τη δυνατότητα µέχρι τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010 να δώσουν την ψήφο τους σε ένα από τα παραπάνω ονόµατα.