Το σχέδιο άγριας πόλωσης που έχει καταστρώσει η Ρηγίλλης στον δρόµο προς τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και το οποίο στηρίζεται και στην προσπάθεια προσωπικής απαξίωσης του Γ. Παπανδρέου παρουσίασε χθες ο Αντώνης Σαµαράς από το βήµα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.Δ., ενώ προειδοποίησε ανοικτά µε διαγραφές τους υποψήφιους γαλάζιους αντάρτες.

Με στόχο να αποτρέψει ένα κύµα εσωκοµµατικής αµφισβήτησης της πρότασης περί µηδενισµού του ελλείµµατος το 2011, µετά και την αποποµπή του ευρωβουλευτή Θόδ. Σκυλακάκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέµεινε στο δριµύ «κατηγορώ» του κατά της τρόικας και της κυβέρνησης, και δεσµεύτηκε για ταχεία έξοδο από το Μνηµόνιο.

Ωστόσο, παρά τη σκληρή γλώσσα του κ. Σαµαρά, ο κύκλος των διαφοροποιήσεων από τα γαλάζια στελέχη απέναντι στην επίσηµη κοµµατική γραµµή παραµένει ανοικτός. Αίσθηση, µάλιστα, προκαλεί η διαφορετική κατεύθυνση στην οποία κινείται ο αντιπρόεδρος του κόµµατος Δηµ. Αβραµόπουλος, ο οποίος µε χθεσινή παρέµβασή του αµφισβήτησε, ουσιαστικά, τη θέση της Ρηγίλλης πως η κυβέρνηση µπορούσε να αποφύγει τη στήριξη της τρόικας. «Η Ν.Δ. δεν είναι κατηγορηµατικά απέναντι στο Μνηµόνιο.

Κάποιο µνηµόνιο θα υπογράφαµε, αλλά όχι αυτό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του κόµµατος (Real FΜ), ενώ πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. θα τηρήσει στο ακέραιο τους βασικούς όρους του Μνηµονίου.

Μέσα σε αυτό το κλίµα, ο κ. Σαµαράς έδειξε χθες τον δρόµο των διαγραφών.

«Φαινόµενα εσωστρέφειας δεν θα επιτρέψω. Γι’ αυτό και η αντίδρασή µου, όταν πρέπει, θα είναι άµεση», ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Οµάδα και κάλεσε σε συστράτευση τα γαλάζια στελέχη ενόψει των εκλογών της Αυτοδιοίκησης, µε την προειδοποίηση ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τους πάντες. «Την ώρα της µάχης», είπε, «θα µετρηθεί η παρουσία και η συνεισφορά όλων. Θα τις µετρήσω προσωπικά…», ενώ αντέκρουσε τις επικρίσεις για έλλειψη εσωκοµµατικής δηµοκρατίας, µε αφορµή τη διαγραφή Σκυλακάκη: «Επικαλούνται το δικαίωµα στην “ελεύθερη έκφραση” για να διαστρεβλώσουν ενσυνείδητα τις αρχές µας και τις θέσεις της παράταξης…».

«Η συµµαχία των προθύµων»

Υπό τα έντονα χειροκροτήµατα και του Κ. Καραµανλή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κλιµάκωσε την προσωπική επίθεση στον Γ. Παπανδρέου και ανέφερε ότι µια µελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για την προσφυγή στο Μνηµόνιο. «Η κοινωνία βράζει και ο Πρωθυπουργός κατοικοεδρεύει στο εξωτερικό», σχολίασε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπόγεια συµµαχία µε την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Καρατζαφέρη. «Η συµµαχία των προθύµων, κυβέρνηση, εξαπτέρυγα και παπαγαλάκια, φτάνουν στο σηµείο να µιλάνε για µαγικό σχέδιο της Ν.Δ… Φαίνεται όµως πως ο Χάρι Πότερ εγκαταστάθηκε για τα καλά στην πράσινη πολυκατοικία», ανέφερε.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Δήλωσε ότι «η Ν.Δ. δεν είναι κατηγορηµατικά απέναντι στο Μνηµόνιο. Κάποιο µνηµόνιο θα υπογράφαµε, αλλά όχι αυτό»

Καρφιά Ντόρας

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ δέχεται πλέον ο Αντώνης Σαµαράς από την Ντόρα Μπακογιάννη για τη γαλάζια πρόταση εξόδου από το Μνηµόνιο. Η πρώην υπουργός κατηγόρησε χθες τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «υποτιµά τη νοηµοσύνη των Ελλήνων», όταν δεσµεύεται για µηδενισµό του ελλείµµατος στο τέλος του 2011, ενώ υποστήριξε (Μega) ότι η διαφωνία της µε τον Αντ. Σαµαρά «είναι πολιτική και όχι προσωπική».

Την πρόταση Σαµαρά για έξοδο από την κρίση ουσιαστικά αποδόµησε και ο Θόδ. Σκυλακάκης µε µακροσκελή επιστολή που απέστειλε χθες στα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.Δ. Ο διαγραφείς ευρωβουλευτής επικρίνει τη Ρηγίλλης ότι «βρίσκεται εκτός πραγµατικότητας» γιατί υπολογίζει το έλλειµµα στο 9,9% όταν η Εurostat το µετρά στο 13,6%.

Εκανε πίσω η Αλεξάνδρα

Επιφωνήµατα ανακούφισης ακούστηκαν χθες το µεσηµέρι στη Ρηγίλλης και στο επιτελείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η Αλεξάνδρα Πάλλη το ζύγισε επί µέρες, διαπίστωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση συνθλίβεται στις συµπληγάδες του κοµµατικού συµφέροντος» και αποφάσισε να µη διεκδικήσει τον Δήµο Γλυφάδας.

Ετσι ανοίγει ο δρόµος και για την επιστροφή της µητέρας της, Φάνης Πετραλιά, στη Βουλή – εάν και εφόσον ο Μιλτιάδης κερδίσει τη δηµαρχία. Η Αλεξάνδρα πάντως καλεί τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση…