ΡΩΣΙΑ

Ο ρώσος πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε χθες διάταγµα µε το οποίο απαγορεύεται η πώληση πυραυλικών συστηµάτων S-300 στο Ιράν. Το Ισραήλ και οι Ηνωµένες Πολιτείες είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το σχέδιο της Μόσχας να προµηθεύσει την Τεχεράνη µε τέτοια συστήµατα και το Κρεµλίνο είχε υποσχεθεί να επανεξετάσει το θέµα.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ενας Κούρδος της Συρίας, ο Χοκµάν Ζοµά, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών επειδή στις 22 Φεβρουαρίου εκτόξευσε ένα παπούτσι εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκεπτόταν τη Σεβίλλη.

Στην ίδια ποινή είχε καταδικαστεί και ο ιρακινός δηµοσιογράφος που πέταξε παπούτσι στον Μπους, αλλά η ποινή του µειώθηκε στον ένα χρόνο.

ΙΤΑΛΙΑ

Αντάρτες βουλευτές της ιταλικής Κεντροδεξιάς προκάλεσαν και πάλι χθες τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καταψηφίζοντας πρόταση της κυβέρνησης να απαγορευτεί η χρήση µαγνητοφωνηµένων συνοµιλιών που αποδεικνύουν την εµπλοκή του πρώην βουλευτή Νικόλα Κοζεντίνο σε σκάνδαλο. Καθώς όµως απουσίαζαν πολλά µέλη της αντιπολίτευσης, η πρόταση πέρασε.

ΙΣΡΑΗΛ

Νεαροί Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν χθες στους δρόµους της Ανατολικής Ιερουσαλήµ πετροβολώντας λεωφορεία και αναποδογυρίζοντας αυτοκίνητα, σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τη δολοφονία ενός 32χρονου Παλαιστίνιου από ισραηλινό φύλακα ασφαλείας στη γειτονιά Σιλουάν. Σύµφωνα µε την ισραηλινή αστυνοµία, το θύµα πετροβολούσε τον φύλακα, οι κάτοικοι όµως λένε ότι επρόκειτο για έναν φιλήσυχο άνθρωπο.

ΒΕΛΓΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες στα κράτηµέλη να απαγορεύσουν την προσθήκη ζάχαρης στους περισσότερους φρουτοχυµούς, στο πλαίσιο µιας πολιτικής για την παραγωγή πιο υγιεινών τροφίµων. Η Επιτροπή πρότεινε επίσης την προσθήκη της ντοµάτας στον επίσηµο κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ενωσης µε τα φρούτα που µπορεί να χρησιµοποιηθούν για την παρασκευή χυµού.