Προχθές οι Τσέχοι, χθες οι Πολωνοί και οι Ρουµάνοι, σήµερα οι Γάλλοι και στις 29 Σεπτεµβρίου όλοι οι Ευρωπαίοι µαζί. Το φθινόπωρο βρίσκει τη γηραιά ήπειρο επί ποδός πολέµου, µε αλλεπάλληλες διαδηλώσεις κατά των µέτρων λιτότητας.


Τα προβλήµατα στις µεταφορές άρχισαν στη Γαλλία ήδη από χθες το βράδυ. Εως και σήµερα στις 20.00 ώρα Ελλάδος αναµένεται να µαταιωθεί εξαιτίας της 24ωρης απεργίας το 40%50% των προγραµµατισµένων πτήσεων και ανάλογο ποσοστό των δροµολογίων στο Μετρό και το σιδηροδροµικό δίκτυο (εκτός Εurostar και Τhalys). Για τα γαλλικά συνδικάτα, όµως, το µεγάλο στοίχηµα είναι άλλο: να κατεβάσουν στους δρόµους, αν όχι περισσότερους τουλάχιστον ανάλογο αριθµό ανθρώπων µε εκείνους που διαδήλωσαν, πάντα εναντίον της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης, στις 7 Σεπτεµβρίου: 1,1 εκατ. σύµφωνα µε την Αστυνοµία, 2,7 εκατ. σύµφωνα µε τους διοργανωτές. Αποµένει να φανεί αν και κατά πόσο θα επηρεάσει τους γάλλους πολίτες η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες εκ νέου ο διοικητής της Αστυνοµίας πως η Γαλλία αντιµετωπίζει «ύψιστη τροµοκρατική απειλή». Οι αρχές υποψιάζονται ότι η Αλ Κάιντα της Βόρειας Αφρικής σχεδιάζει βοµβιστική επίθεση «σε στόχο µε πολύ κόσµο».

«Η κινητοποίηση πρέπει να είναι µαζική διότι η δηµοκρατία δέχεται επίθεση», δήλωσε χθες από την πλευρά της η γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόµµατος Μαρτίν Οµπρί. «Θα δώσουµε αυτό τον αγώνα µε όλες µας τις δυνάµεις, µπορούµε να αναγκάσουµε την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Η σύνταξη στα 60 δεν έχει πεθάνει. Θυµηθείτε το Σύµφωνο Πρώτης Πρόσληψης, είχε ψηφιστεί (το 2006)

και από την Εθνοσυνέλευση και από τη Γερουσία, αλλά δεν κατάφεραν να το θέσουν σε ισχύ γιατί οι Γάλλοι είπαν “όχι”». Η µεταρρύθµιση που προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και της ηλικίας στην οποία θεµελιώνει ο εργαζόµενος δικαίωµα στην πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 έτη πέρασε ήδη από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, θα συζητηθεί όµως στη Γερουσία στις 5 Οκτωβρίου. Ενδεχόµενο επί της ουσίας υποχώρησης του Νικολά Σαρκοζί δεν διαβλέπεται, τα συνδικάτα πάντως προγραµµατίζουν τον επόµενο γύρο κινητοποιήσεων.

Εως και 40.000 δηµόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Τρίτη στην Πράγα κατά των σχεδίων µείωσης των µισθών τους κατά 10%.

Πολωνοί και Ρουµάνοι

Τουλάχιστον 5.000 δηµόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν χθες στη Βαρσοβία εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων να παγώσουν οι µισθοί τους για ένα χρόνο. Αλλοι 10.000 – 17.000 διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι, σε ένδειξη διαµαρτυρίας για την αύξηση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες µονάδες στο 24% και τη µείωση των µισθών στο Δηµόσιο κατά 25%, µε παράλληλη περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Χωρίς απεργία αλλά µε συλλαλητήριο και παραστάσεις διαµαρτυρίας αποφάσισαν να συµµετέχουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πανευρωπαϊκή ηµέρα δράσης που έχουν προκηρύξει για τις 29 Σεπτεµβρίου τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ

Την τροµοκρατική απειλή χρησιµοποιεί η κυβέρνηση – σύνθηµα αντίστασης από τους σοσιαλιστές