Οι καταλανοί βουλευτές απαγόρευσαν µεν το καλοκαίρι τις ταυροµαχίες, όµως χθες ψήφισαν έναν νόµο που θεσµοθετεί άλλες εξευτελιστικές «παραδόσεις», όπως να δένονται αναµµένοι δαυλοί ή πυροτεχνήµατα στα κέρατα των δύστυχων ζώων, τα οποία τρέχουν στη συνέχεια αλαφιασµένα σε αποβάθρες, υποτίθεται «κυνηγώντας» ανθρώπους, µε αποτέλεσµα να πέφτουν στη θάλασσα και πολλές φορές να πνίγονται.

Το νοµοσχέδιο ψηφίστηκε µε 114 ψήφους, έναντι 14 κατά και 5 αποχών. Υποτίθεται ότι τέτοια θεάµατα έχουν στόχο να µη σκοτώνονται ούτε να βλάπτονται οι ταύροι, όµως υπέρµαχοι των δικαιωµάτων των ζώων υπογραµµίζουν πως η εµπειρία είναι εξευτελιστική και τροµοκρατεί τα ζώα. Στις «φιέστες» αυτές, πολλοί είναι οι ταύροι που καίγονται ή πνίγονται πέφτοντας στο νερό. Από την άλλη όµως, «αν τα κέρατα απέχουν αρκετά το ένα από το άλλο, ο ταύρος δεν καίγεται», είπε ο Φραντσέσκ Σάντσο, εκπρόσωπος του κεντροδεξιού εθνικιστικού συνασπισµού Σύγκλιση και Ενότητα που κυβερνά την Καταλωνία.

Πολλοί Ισπανοί αναρωτιούνται γιατί η Καταλωνία δεν κατάργησε αυτά τα έθιµα όταν απαγόρευσε τις ταυροµαχίες. Οι εθνικιστές που πρότειναν το νοµοσχέδιο υποστήριξαν ότι θέλουν να επιβάλουν κανονισµούς ασφαλείας σε αυτές τις φιέστες. Ο Φραντσέσκ Σάντσο επέµεινε χθες πως τα «έθιµα» δεν είναι απάνθρωπα επειδή τα ζώα συνήθως δεν πεθαίνουν· και πως ο νόµος προστατεύει τους ταύρους επειδή περιορίζει τη διάρκεια των θεαµάτων και επιβάλλει πως, στο τέλος, τα ζώα πρέπει να εξετάζονται από κτηνίατρο... Οµως είναι σαφές ότι ο στόχος του νόµου είναι να διαφυλάξει τα «έθιµα» αυτά προστατεύοντάς τα από πιέσεις για κατάργησή τους. «Είναι απολύτως περιττό», λέει η Αλεχάντρα Γκαρσία, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωµάτων των ζώων, «να υποχρεώνεται το ζώο να υποφέρει µόνο και µόνο για να έχουν οι άνθρωποι κάτι διασκεδαστικό να κάνουν το καλοκαίρι. Αυτό είναι όλο».

Σε φιέστες που οργανώνουν για τους παραθεριστές µερικά παραθαλάσσια χωριά, οι ταύροι που υποχρεώνονται να κυνηγήσουν λάτρεις δυνατών συγκινήσεων σε πλατφόρµες που στήνονται σε µαρίνες, συνήθως καταλήγουν να πέφτουν στο νερό. Ανθρωποι σε σκάφη καθοδηγούν τους ταύρους στην ξηρά και µετά πάλι πίσω στις πλατφόρµες για να συνεχίσουν τη «διασκέδαση». Η Γκαρσία λέει πως υπάρχουν περιπτώσεις που ταύροι τροµοκρατήθηκαν τόσο απ’ αυτό το «παιχνίδι», ώστε προτίµησαν να κολυµπήσουν προς την ανοικτή θάλασσα, όπου πνίγηκαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από