ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ δέχθηκε, προσωρινά τουλάχιστον, τους ισχυρισμούς των καταστημάτων Παπασωτηρίου, Ιανός, Πρωτοπορία, μερικών ακόμη βιβλιοπωλείων καθώς και πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ενώσεων βιβλιοχαρτοπωλών και εξέδωσε προσωρινή διαταγή κατά του Ελευθερουδάκη υποχρεώνοντας τη γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων να μην προβαίνει σε εκπτώσεις μεγαλύτερες του 10% στα σχολικά βιβλία αλλά και να αποσύρει διαφημίσεις που μιλούν για τις «πιο χαμηλές τιμές της αγοράς». Η έκδοση της προσωρινής διαταγής ισχύει έως τις 8 Οκτωβρίου οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα και θα αποφασιστεί η έκδοση ή μη νέας προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα, μερικούς μήνες αργότερα. Οι ενάγοντες είχαν κατηγορήσει τον Ελευθερουδάκη ότι παραβιάζει την προβλεπόμενη από τον νόμο ενιαία τιμή του βιβλίου, την οποία καθορίζει ο εκδότης. Επί της ενιαίας τιμής, τα βιβλιοπωλεία δεν έχουν δικαίωμα έκπτωσης μεγαλύτερης του 10% (αυτό ισχύει για βιβλία που εκδόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια) ενώ ο Ελευθερουδάκης, όπως ισχυρίζονταν οι ενάγοντες και δέχθηκε το δικαστήριο, προέβαινε σε εκπτώσεις της τάξης του 20%.

Από την πλευρά του ο Ελευθερουδάκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μιλά για «δικαίωση της θέσης του», με την έννοια ότι επιβεβαιώθηκε πως «η ενιαία τιμή στο σχολικό βιβλίο ισχύει για εκδόσεις και αναμορφωμένες επανεκδόσεις για δύο χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης ή επανέκδοσης». Και συνεχίζει:

«Η εμπορική μας πολιτική, σεβόμενη εξαρχής τον νόμο και την ενημέρωση των πελατών μέσω της διαφημιστικής μας εκστρατείας ήταν σαφής και συνέβαλε στην πτώση των τιμών στα σχολικά βιβλία, σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Είναι προφανές πως η εταιρεία μας, σεβόμενη τον νόμο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τήρηση της ενιαίας τιμής στις εκδόσεις και αναμορφωμένες επανεκδόσεις, και όχι στις απλές ανατυπώσεις, θα εξακολουθεί να προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς».