(ο αρθρογράφος, για τη «νεόπλουτη τάξη» που έβγαλε τα κέρδη της στο εξωτερικό)

Τα περίπου 30 δισ. ευρώ που διέρρευσαν στις τράπεζες του εξωτερικού αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές και φανερώνουν ότι η νεόπλουτη τάξη δεν νοιάζεται για την πατρίδα, την αντιµετωπίζει ως εργαλείο κερδοσκοπίας και τίποτε άλλο. Οπως λέει και ένας από τους πιο δηµιουργικούς τραπεζίτες των τελευταίων δύο δεκαετιών, «στην Ελλάδα δεν υφίσταται επιχειρηµατική τάξη µε συνείδηση εθνική».

Υπό αυτή την έννοια, από πρόσωπα που στην πρώτη στραβοτιµονιά παίρνουν τα λεφτά και φεύγουν δεν έχεις να περιµένεις πολλά. Θα ξανάρθουν στην Ελλάδα µόνον όταν νιώσουν το πεδίο ασφαλές και οι δουλειές που θα ανοίξουν δεν θα είναι παραγωγικές, την κερδοσκοπία θα επιδιώξουν και πάλι, µε τον τζόγο, χρηµατιστηριακό και µη, θα ασχοληθούν, τα γρήγορα λεφτά θα στοχεύσουν.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, όσοι τέλος πάντων δεν έλκονται από αυτόν τον κερδοσκοπικό κύκλο, οφείλουν να κατανοήσουν ότι η αναγέννηση της χώρας δεν µπορεί παρά να προέλθει από την κινητοποίηση της πολυπληθούς µεσαίας τάξης, από τη συστράτευση του ευρύτατου κύκλου των εργαζοµένων, από την ενεργοποίηση των µικρών παραγωγών και της µεγάλης µερίδας των εκατοντάδων χιλιάδων εκπαιδευµένων νέων, που ζητούν παραγωγική διέξοδο.

(«Το Βήµα»)