Φως στο µυστήριο της διαδοχής στην πιο µυστικοπαθή χώρα του κόσµου ρίχνει ένα σύντοµο τηλεγράφηµα από το επίσηµο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. Στις 28 Σεπτεµβρίου το καθεστώς θα εκλέξει ένα «νέο ηγετικό σώµα».


Στη γλώσσα των αναλυτών αυτό σηµαίνει ότι ο «Πολυαγαπηµένος Ηγέτης» θα ανοίξει τον δρόµο για να περάσει η εξουσία στον πιο αγαπηµένο του γιο.

Το συνέδριο του Εργατικού Κόµµατος, το πρώτο έπειτα από τρεις δεκαετίες, επρόκειτο να πραγµατοποιηθεί στις «αρχές Σεπτεµβρίου» αλλά αναβλήθηκε για λόγους που δεν έγιναν ποτέ γνωστοί. Από το τηλεγράφηµα του Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων που µεταδόθηκε χθες φαίνεται να οριστικοποιείται αυτό που κινείται στη σφαίρα της υπόθεσης εδώ και αρκετούς µήνες: ότι ο 68χρονος και ασθενής «Πολυαγαπηµένος Ηγέτης» πρόκειται να παραδώσει κληρονοµικώ δικαίω την ηγεσία της Βόρειας Κορέας στον «Λαµπρό Σύντροφο» και γιο του Κιµ Γιονγκ Ουν. Σύµφωνα µε πηγές από τη γειτονική Νότια Κορέα, οι προεργασίες για τη διαδοχή έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό µε τραγούδια και ποιήµατα που υµνολογούν τον τρίτο και νεώτερο γιο του Κιµ.

Οι πληροφορίες, πάντως, για το πρόσωπο του πιθανού νέου ηγέτη της Βόρειας Κόρεας είναι ελάχιστες. Λέγεται ότι ο «Λαµπρός Σύντροφος» σπούδασε στην Ελβετία µε ψεύτικο όνοµα και αποµονωµένος από τους συµφοιτητές του. Εκεί φέρεται να λάτρεψε το αµερικανικό πρωτάθληµα µπάσκετ, το θεαµατικό ΝΒΑ, καθώς και τις ταινίες του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ και του Ζαν Κλοντ Βαν Νταµ. Αλλες πληροφορίες θέλουν τον σχεδόν 30χρονο Κιµ Γιονγκ Ουν να έχει κληρονοµήσει κάποιες από τις ασθένειες που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τον πατέρα του µεταξύ των οποίων ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια. Δεν είναι γνωστό ποιον ρόλο ακριβώς θα έχει ο διάδοχος έως ότου αναλάβει τα πλήρη καθήκοντά του. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για την πρώτη γνωστή επίσηµη δουλειά του.

Κληρονοµιά η… χώρα

Ο «Πολυαγαπηµένος Ηγέτης» είχε κάνει το πολιτικό του ντεµπούτο το 1980 στο τελευταίο έως σήµερα συνέδριο του κόµµατος. Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1994 τη χρονιά που πέθανε ο «Μεγάλος Ηγέτης». Ηταν η πρώτη κληρονοµική διαδοχή σε κοµµουνιστικό καθεστώς. Αναλυτές εκτιµούν ότι το συνέδριο της 28ης Σεπτεµβρίου θα σηµατοδοτήσει το τέλος µιας εσωτερικής διαµάχης για το θέµα της διαδοχής. «Πιστεύω ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αποφάσισε να δώσει έναν τίτλο στον διάδοχο, αλλά χωρίς να γίνει γνωστό αυτό στον έξω κόσµο», επισηµαίνει ο Γιανγκ Μοο Τζιν, καθηγητής Βορειοκορεατικών Μελετών στο Πανεπιστήµιο της Σεούλ. Οι πρώτες φήµες στο θέµα της διαδοχής κυκλοφόρησαν το 2008 µαζί µε την πληροφορία ότι ο Κιµ Γιονγκ Ιλ είχε υποστεί εγκεφαλικό. Εναν ρόλο στο σίριαλ της διαδοχής φαίνεται να έπαιξε και η µοναδική αδελφή του «Πολυαγαπηµένου Ηγέτη» Κιµ Κιόνγκ Χούι, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια έχει συνοδεύσει αρκετές φορές τον αδελφό της στις επισκέψεις του σε εργοστάσια και στρατιωτικές βάσεις της Βόρειας Κορέας.

Ο «ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ»…

σπούδασε στην Ελβετία µε ψεύτικο όνοµα όπου και λάτρεψε το ΝΒΑ και τις ταινίες του Σβαρτσενέγκερ

Διπλωµατία των πληµµυρών


ΤΟ ΘΕΜΑ της διαδοχής στη Βόρεια Κορέα ανοίγει σε µια στιγµή που οι σχέσεις της χώρας µε τη Νότια Κορέα φαίνεται να περνούν σε µια φάση εξοµάλυνσης. Αφορµή για να χαµηλώσουν οι τόνοι ανάµεσα στις δύο χώρες στάθηκαν οι καταστροφικές πληµµύρες που έπληξαν τη Βόρεια Κορέα. Την περασµένη Παρασκευή το βορειοκορεατικό καθεστώς άνοιξε τα σύνορα προκειµένου να περάσουν φορτηγά µε ανθρωπιστική βοήθεια, τα οποία προέρχονταν από τη Νότια Κορέα. Η «διπλωµατία των πληµµυρών» έκλεισε προς το παρόν το µέτωπο που είχε ανοίξει µετά την επίθεση µε ρουκέτες που δέχθηκε νοτιοκορεατικό πολεµικό πλοίο τον περασµένο Μάρτιο. Το καθεστώς, πάντως, αντιµετωπίζει πλήθος προβληµάτων και στο εσωτερικό µέτωπο, µε τις πληροφορίες από τη Σεούλ και το Πεκίνο να κάνουν λόγο για αυξηµένη δυσαρέσκεια των Βορειοκορεατών απέναντι στην κυβέρνησή τους.