Η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη διεξαγωγή της Μάχης του Μαραθώνα εορτάζεται σήμερα από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στις 6:30 το απόγευμα διοργανώνεται ημερίδα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, με θέμα την επέτειο των 2.500 ετών της ιστορικής Μάχης του Μαραθώνα.

«Η Μάχη αυτή, που κατατάσσεται στις μεγαλύτερες μάχες της ανθρωπότητας, πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός μιας μεγάλης σύγκρουσης, έχει τεράστια ιδεολογική σημασία. Όχι μόνο για την Αθηναϊκή δημοκρατία και το μέλλον της αλλά και για ολόκληρο τον πολιτισμό μας», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

«Το επίγραμμα του Σιμωνίδη, «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν» (Αμυνόμενοι υπέρ των Ελλήνων οι Αθηναίοι, κατέστρεψαν τη δύναμη των χρυσοντυμένων Περσών) και οι στίχοι που ο Αισχύλος προόριζε για τον τάφο του, θα ήταν αρκετά για να δείξουν ότι η μάχη αυτή σήμαινε την χαραυγή μιας νέας εποχής, μιας βαθιάς αλλαγής στην αντίληψη του ανθρώπου, της οποίας η νίκη κατά των Περσών, υπήρξε όχι η προϋπόθεση, αλλά το αποτέλεσμα και η πιο λαμπρή έκβαση», σημειώνει το Γ.Ε.Σ.

Η Μάχη του Μαραθώνα διεξήχθη το 490 π.Χ., μεταξύ των Αθηναίων και των Πλαταιών από τη μια πλευρά, και των Περσών από την άλλη. Νικητές ήταν οι Έλληνες. Η νίκη αυτή σήμανε το τέλος της πρώτης ουσιαστικής απόπειρας της Περσικής Αυτοκρατορίας να υποτάξει τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι ομιλητές

Ομιλητές της ημερίδας είναι ο Δρ. Γεώργιος Στάϊνχάουερ, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Β’ ΕΚΠΑ, ο Γεώργιος Κορρές, ομότιμος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής για την ανάδειξη Μνημείων Μαραθώνα.

Θα μιλήσουν, ακόμη, η Δρ. Ελένη Μπάνου, τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων Β’ ΕΚΠΑ, η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η Άννα Ράμου – Χαψιάδη, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η ιστορικός Λίτσα Χατζοπούλου.

Φωτογραφική έκθεση

Η είσοδος για το κοινό στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Παράλληλα, από χθες και έως την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσει φωτογραφική έκθεση στον προθάλαμο του Πολεμικού Μουσείου, η οποία θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Η έκθεση θα λειτουργεί μεταξύ 09:00 και 14:00.