Ο 52ΧΡΟΝΟΣ Αgolli Βujar είναι ο πρώτος μετανάστης που βάζει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές στη Λέσβο. Το γεγονός ότι οι συμπατριώτες του, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν θα πάνε στις κάλπες του Νοεμβρίου, αφού δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των εκλογέων, δεν τον πτοεί.

Την πρόταση να ασχοληθεί με τις δημοτικές εκλογές την είδε όπως λέει και σαν πρόκληση για να μπορέσει να προβάλει τα προβλήματα των αλβανών μεταναστών που ζουν στο νησί. «Αν εκλεγώ θα μπορώ να ασχοληθώ με τα προβλήματα των συμπατριωτών μου και γιατί όχι να συμβάλω ώστε να βρεθούν λύσεις για καλύτερες συνθήκες ζωής στον τόπο μας».

Ο κ. Μπουγιάρ, μετά την ψήφιση του νόμου που δίνει τη δυνατότητα και στους μετανάστες να συμμετέχουν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και να ψηφίζουν στις εκλογές, κατέρχεται ως υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου Παντελή Πατερέλλη για τον Δήμο της Λέσβου, ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Το εκλογικό σώμα των συμπατριωτών του στο οποίο απευθύνεται είναι μόλις 19 άνθρωποι, παρ΄ ότι στη Λέσβο, όπως λέει, ζουν πάνω από 3.000 Αλβανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Ο ίδιος πιστεύει ότι υπήρξε κενό ενημέρωσης.

Για τον κ. Μπουγιάρ, που είναι πατέρας τριών παιδιών, το ζήτημα της εκπαίδευσης και κυρίως η έλλειψη της δυνατότητας των παιδιών των μεταναστών να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα είναι κυρίαρχο. «Πηγαίνουν τα παιδιά μας στα ελληνικά σχολεία αλλά δεν γνωρίζουν την αλβανική γλώσσα», λέει.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει Μυτιληνιός. «Αν με ρωτήσουν από πού είσαι, λέω Μυτιληνιός. Εδώ ζω, εδώ δουλεύω, εδώ μεγαλώνω τα παιδιά μου» τονίζει χαρακτηριστικά.